63.89 % е усвояването на еврофондовете към момента. Това каза при дискусията организирана от вестник "Труд", вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова.

"Има съществено подобрение относно сроковете за изпълнение на европроекти спрямо началото. Трябва да има подобрение в комуникацията с администрацията. След като оправихме сроковете с парите, трябва да оправим и сроковете с комуникацията", заяви Златанова, цитирана от БГНЕС.

"Еврофондовете са тема, която се нуждае от професионално изследване. Повече от 1000 бенефициенти са се включили в изследването. Трябва да се съобразим възможно най-много с това, което искат бенефициентите през този програмен период. Бихме могли да вървим към намаляване на бюрокрацията. Изпратихме в Брюксел последния вариант за партньорство, за последни бележки. Ясно е, че когато се предоставят публични финанси трябва да се спазват строги правила и процедури. Това са публични средства на европейските средства и няма да има компромис към никой, който си позволява да злоупотребява или да прави сериозни грешки при управлението на европейски средства", заяви Златанова.

"По-голямата свобода и по-малкото бюрокрация върви с по-голяма отговорност от страна на реципиентите. Вярвам в съвестността на бенефициентите", заяви още Зинаида Златанова