Публичната Корпоративна търговска банка АД (КТБ АД) е подписала споразумение с ИЮБ Холдинг САС, опростено акционерно дружество, изцяло притежавано от групата за глобални финансови услуги Креди Агрикол СА, Франция, за придобиване на 100% от акциите на Креди Агрикол България.

След придобиването Креди Агрикол България ЕАД ще бъде ребрандирана и ще предлага широка гама от продукти на клиентите с фокус върху малките и средни предприятия и ритейл сегмента.

В сделката не участват заинтересовани лица по смисъла на чл.114, ал.6 от ЗППЦК и гореописаната сделка не представлява сделка по чл.114 от ЗППЦК.

КТБ АД, ИЮБ Холдинг САС и Креди Агрикол СА постигнаха взаимноизгодно споразумение, което е в полза на стратегически цели и на двете страни, информираха от банката чрез Българска фондова борса.

Кой кого купува?

КТБ АД е четвъртата по големина банка в България с активи над 6.7 млрд. лв., със 7.99% пазарен дял, 10.04% пазарен дял при депозитите от населението и 13.07% пазарен дял при кредитите, отпуснати на бизнеса.

От своя страна Креди Агрикол България управлява малко под 500 млн. лв. Към 30 септември 2013 г. КТБ има печалба в размер на 37.7 млн. лв., докато Креди Агрикол България е със загуба от близо 11 млн. лв.

След сделката КТБ ще остане четвъртата най-голяма банкова институция в страната, като челните позиции ще са за Уникредит Булбанк, Банка ДСК и Първа инвестиционна банка, която наскоро финализира покупката на МКБ Юнионбанк.