Южна Корея, която вече е сред страните с най-добър Интернет в света, съобщи за началото на нов проект на стойност 1.5 млрд. долара, за създаването на пето поколение (5G) безжична мобилна мрежа, достатъчно бърза да изтеглите пълнометражен филм за една секунда. 5G мрежата ще бъде около хиляда пъти по-бърза от 4G.

През май 2013 г. южнокорейският гигант Samsung съобщи, че е тествал успешно теглене в 5G мрежа на 1 гигабайт данни в секунда на разстояние от 2 км.

„Ние помогнахме за икономическия ръст на страната със създаването на 2G през 90-те години, 3G през 2000 и 4G през 2010 година. Време е да започнем да развиваме 5G.Страните от Европа, Китай и САЩ удвоиха усилията си за развиване на тази технология и смятаме, че след няколко години ще има огромна конкуренция в този сектор“, се казва в съобщението ба южнокорейското министерство на телекомуникациите.

През ноември китайската компания Huawei обяви плановете си за въвеждане в търговска употреба на 5G през 2020 г., инвестирайки в проекта 442.5 млн. евро.

В Европа проектът Metis събра 28 телекомуникационни компании, предимно от Стария континент, но също така и китайската Huawei и японската Docomo. Част от 27 млн. долара, вложени в проекта, бяха предоставени от Европейската комисия, която субсидира създаването на 5G мрежи с 50 млн. евро до края на 2013 г.

Южна Корея планира търговската услуга да стане достъпна до декември 2020 г., след като бъде тествана през 2017 г. За участие в проекта са поканени телекомуникационните оператори SK Telecom и Korea Telecom, както и производителите на мобилни устройства Samsung и LG.