Доларът поскъпва в осми пореден ден, записвайки най-дългата си печеливша серия от 2012 г. насам, на фона на очакванията, че подобряващото се състояние на щатската икономика и признаците, че икономическият растеж в Китай се забавя, са увеличили привлекателността на активите в най-голямата икономика в света.

Доларът поскъпва спрямо повечето основни валути преди очакваните днес данни, които според прогнозите ще покажат, че броят на американците, които продължават да кандидатстват за помощи за безработица е намалял, а препродажбите на жилища са нараснали. Това от своя страна ще насърчи Федералния резерв да ограничи стимулите си за икономиката.

Йената поскъпва спрямо всички основни валути, след като цените на акциите в Азия паднаха след неочакваното свиване на производството в Китай, което пък увеличи привлекателността на йената като валута убежище. Австралийският долар падна, след като данните влошиха перспективите пред износа на страната.

Доларът остана почти без промяна на ниво от 1.3544 спрямо еврото в сравнение с вчера, след като на 20 януари докосна нивото от 1.3508, което бе най-високото от 25 ноември насам. Доларът поевтиня с 0.2% до 104.31 йени, след като бе нараснал с 0.3% в предходните две сесии. Японската валута поскъпна с 0.2% до 141.35 йени за евро.

Броят на американците, които продължават да получават помощи за безработица вероятно е намалял до 2.9 милиона за седмицата приключила на 11 януари, в сравнение с 3 милиона преди това, според осреднената прогноза на икономистите участвали в проучване на Bloomberg.

В отделно проучване икономисти очаква днес данните да покажат, че препродажбите на жилища в САЩ са нараснали с 0.5% на месечна база през декември.

Австралийският долар поевтиня, след като стана ясно, че производството в Китай неочаквано се е свило през този месец. Китай е най-големият търговски партньор на Австралия.

Австралийският долар поевтиня с 0.6% до 87.97 щатски цента. Австралийската валута докосна нивото от 87.57 на 20 януари, което бе най-слабото от юли 2010 г.

Азиатско-тихоокеанският индекс MSCI Asia Pacific Index днес падна с 1%, докато японският индекс Topix се понижи с 0.8%.