Фючърсите на европейските индекси последваха ръста в Азия, след като китайските индекси се повишиха с най-много от два месеца насам, на фона на продължаващото понижение на краткосрочните лихви в страната.

Австралийският долар поскъпна след данни за инфлацията, които понижиха перспективите за намаляване на лихвите.

Фючърсите на индекса Euro Stoxx 50 се повишиха с 0.4%, докато индексът MSCI Asia Pacific Index добави 0.3%. Шанхайският основен индекс се повиши с 2.2%, след като централната банка на Китай инжектира нови средства във финансовата система.

Повишение отбелязаха и фючърсите на широкия щатски индекс Standard & Poor’s 500 Index, добавили 0.1% към стойността си.

Австралийският долар се повиши с 0.8% спрямо долара, а южноафриканският ранд се понижи за пръв от четири дни насам.

„Няма сигурност на пазарите за нищо“, според Тим Кондон, анализатор в ING Groep NV, цитиран от Bloomberg. “Налице е по-добра ликвидност в Китай, която помага на пазарите в Азия. Всички се чудят обаче какво точно се случва и колко бързо Фед ще излезе от програмата на стимули, както и дали японската банка ще увеличи своята програма.“

Фючърсите на щатския суров петрол поскъпнаха с 0.6% до 95.50 долара за барел, след като запасите на петрол и петролни продукти в САЩ се очаква да са се понижили през изминалата седмица.

Златото се очаква да продължи с понижението си през тази година, следствие на поскъпването на акциите, които намаляват търсенето му като „остров на спасението“, според анализатори от Morgan Stanley.

От там намалиха прогнозата си за цената на златото за тази година с 12% до средно 1 160 долара за унция. Понижена бе и прогнозата за цената на благородния метал за следващата година с 13% до 1 138 долара за унция.

Специалисти от Morgan Stanley занижиха и прогнозите си за среброто за тази година с 10% до 19 долара за унция, както и за следващата година с 13% до 18.86 долара за унция.