Инвеститорите загърбват инвестициите си в продукти, базирани върху златото с най-ускорени темпове от старта на тези фондове преди 10 години. Причината – най-силната обезценка в цената на благородния метал от 32 години насам.

Позициите в 14-те най-големи ETF златни фонда са се понижили с 31% до 1 813.7 метрични тона от началото на годината. Това е първото годишно понижение в позициите на „златните фондове“ от 2003 година насам, според данни на Bloomberg.

Действията водят до заличаване на 69.5 милиарда долара от стойността на тези фондове, в резултат на понижението в цената на златото. Нови 311 метрични тона се очакват да бъдат изтеглени през следващата година, според средните очаквания на анализаторите.

Инвестициите в златните фондове достигнаха рекордните 148 милиарда долара през изминалата година, което подкрепи бичия пазар при златото продължил през последните 12 години.

Неуспехът на инфлацията да вземе превес, в съчетание с очакванията за ограничаване на стимулите от страна на Фед бяха основни причини за стартиралата през тази година рязка обезценка при цената на метала.

„Всички бичи фактори, подкрепящи златото в посока нагоре през последните 12 години, в момента са се обърнали“, коментира Робин Бар, анализатор в Societe Generale, цитиран от Bloonberg. “Ще има още продажби на злато от фондовете през следващата година, което най-вероятно ще продължи да оказва низходящ натиск върху цената на метала“, допълва още специалистът.

Златото изпадна в „мечи пазар“ (когато цената му се е понижила с повече от 20% от върха) през април. Към днешна дата златото с незабавна доставка се търгува при нива от 1 234 долара за унция, или понижение от 36% от върха му през септември 2011 година при 1 921.15 долара за унция.

Цената на златото може да регистрира средна цена от 1 216 долара за унция, или най-малко от 2009-та година насам, според средните прогнози на 14 анализатора.