Какво ще се случи със златото, петрола и най-търгуваната валутна двойка (евро/долар) през следващата 2014 г.? След като мнението си преди около десет дни изказа Павел Николов от Евро Финанс, днес ще ви представим и прогнозата на Йордан Калоянчев, брокер международни пазари в ИП Карол.

Злато

Опасенията ми, че 2013 ще е слаба за златото се оказаха верни. За съжаление, мисля, че ценният метал ще продължи да губи от блясъка си и през 2014 г. Това, което наблюдаваме от върха 1920 долара за тройунция до сега, не е обикновена корекция.

Така както аз виждам нещата, това е формация обръщаща тренда. Очаквам следващата година да видим цени под 1000, а до 2-3 години и под 800, какъвто е потенциалът на въпросната фигура.

Златото беше прекрасен балон, но поне според мен всеки по-сериозен опит за подновяването му просто ще бъде използван за допълнителни продажби. Чувството за несигурността на финансовите пазари цяла година отстъпва пред позитивните данни от САЩ, рекордните нива на индексите и възвърнатия апетит към риск.

Дори и през 2014 г. да има неочаквани новини, свързани със стимулите на Фед, не мисля, че ще бъдат достатъчни да обърнат низходящия тренд. Цени под 1180 трябва да означават подновяването му.

Петрол

Очаквам умерен ръст в цената на петрола тази година. Уверен съм, че 2014 г. ще е добра за световната икономика и ръст около 3.6%, колкото прогнозира МВФ, е напълно възможен. Политиката на САЩ сякаш засега дава резултат, въпреки че в дългосрочен план е бомба със закъснител.

Желанието на Фед да я задържи колкото прецени за нужно бе правилно решение. Спрямо икономиката на Стария континент също съм по-скоро позитивен, особено за немската.

Единствено Китай има потенциал да изненада неприятно финансовите пазари и това да се отрази и на цената на петрола. Както вече казах обаче, оставам оптимист поне за 2014 г.

Още миналата година очаквах, че ще видим цени над 120 долара за барел, но се оказа, че триъгълникът на седмична графика, просто още не е приключил. Това обаче не променя очакванията ми. Цени над 110 (връх от февруари 2012) ще са потвърждение и видим ли такива можем да очакваме цени и от 120-130 долара за барел.

EUR/USD

Макар и с много усилия, еврото успя да се задържи на стойности близки до 1.38 към края на тази година. Очаквам още в началото на 2014 г. да видим и цени около 1.42. Сложен е въпросът какво ще последва след това. От фундаментална гледна точка доста подвеждащо бе да се очаква спад в единната валута въз основа по-висока инфлация в еврозоната, отрицателни лихви и задълбочаване на дълговата криза.

Всяка негативна новина или изказване имаше само краткотраен ефект, което просто показва, че трендът е в другата посока. На по-голяма графика виждаме, че през последните 5 години еврото консолидира между 1.20 и 1.50.

Очакванията ми са, че следващата година ще се доближим до 1.45, но няма да видим връх над 1.4940 – този от април, 2011 г. След години дори очаквам нов спад до стойности от 1.20 и в последствие оформяне на траен низходящ тренд.

* Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупка/продажба на активи.