Инвестициите в смятаните за „сигурни“ активи като злато, кеш и облигации са накарали инвеститорите да съжаляват. След три десетилетия на поскъпване, щатските облигации са регистрирали лоша година, като златото поскъпна серията си на ръст от 12 години.

Вижте още: Какво да очакваме от златото и петрола през 2014 г.?

Държането на средства в банкови сметки също е бил лош избор, предвид повишението на широкия индекс с 29.6%, или 31.9% с отчитане на дивидента.

Лихвите по 10-годишните щатски държавни ценни книжа отбелязаха рекорден минимум от 1.39% през юли 2013 година, когато европейската дългова криза се задълбочи и инвеститорите бързаха да купуват щатски облигации.

През 80-те години на миналия век инвеститорите купуваха държавни облигации като средство за защита срещу инфлацията и в условията на падащи лихви. Това направи облигациите тогава привлекателна инвестиция.

Инвеститорите също така купуваха облигации по време на финансовата криза от 2008 година. Облигациите също така поскъпваха, когато Фед започна да ги изкупува по време на кризата.

Към днешна дата обаче щатската икономика изглежда доста по-стабилна и от Фед обявиха първата стъпка по намаляване на програмата за стимули за щатската икономика. Лихвите по 10-годишните облигации се повишиха от 1.76% до 3.04% през изминалата година.

Повишението на лихвите и съответното понижение в цените на облигациите означава загуби за инвеститорите в тези ценни книжа. Това накара много от тях да намалят своите инвестиции в облигации.

През първите три тримесечия на миналата година инвеститорите са намалили експозициите си в държавни облигации с около 32 милиарда долара.

Лоша година са имали и другите облигации, свързани с държавните. Така например щатските общински облигации също са поевтинели, губейки 2.6% от стойността си.

„В определен момент лихвите ще започнат да нарастват“, коментира Боб Гавлак, финансов анализатор в Strategic Wealth Partners, цитиран от Bloonberg. “Инвеститорите трябва да разберат, че облигациите не са задължително сигурен актив, за каквито се приемат през последните 30 години.“

Тежка бе миналата година и за златото. След 12 години на повишение златото отбеляза сериозен спад. Благородният метал достигна рекорд при 1 900 долара за унция през август 2011 година.

В началото на тази година златото регистрира сериозен спад, като само през април загуби 9% от стойността си за един ден. Това се случи вследствие на спекулациите, че Кипър може да продаде част от запасите си, за да плати дълговете си към ЕС след банковия колапс в страната.

При настоящото си ниво от 1 202 долара за унция, златото се търгува със загуба от 28% за последната година, или най-голямото понижение от 1981 година, когато стойността му се понижи с 33%.

Тези, които избраха кеша, също могат да съжаляват. След колапса на финансовите пазари през 2008 година много хора се насочиха към кеш. За тяхно съжаление много от инвеститорите останаха в кеш през изминалата година и сгрешиха.

Предвид на близките до нула лихви по тези инвестиции, инфлацията е сериозна заплаха пред инвеститорите, избрали кеша за своите спестявания. Инфлацията в САЩ при ниво от 1.2% е по-висока от лихвите по най-добрите депозити в САЩ.

Специалистите припомнят, че дори Фед да започне да повишава лихвения процент, краткосрочните лихви, с които са обвързани повечето депозити, ще останата на ниски нива поне за още година.