Азиатските индекси се понижиха, насочвайки се към първия си спад от три дни насам, след изненадващото свиване на промишлената активност в Китай.

Индексът MSCI Asia Pacific Index се понижи с 1.1% до 138.46 пункта.

Индексът PMI, следящ активността в промишления сектор в Китай, се понижи изненадващо до 49.6 пункта, в сравнение със стойността му от 50.5 пункта през декември и очакванията на анализаторите за 50.3 пункта. Това бе най-ниската му стойност от шест месеца насам.

„Ръстът в Китай няма да се засили, след като правителството е фокусирано върху ребалансиране на икономиката и намаляване на зависимостта й от кредити“, според Манприйт Гил, анализатор в Standard Chartered Bank, цитиран от Bloomberg. “Продължаващите реформи в Китай ще са основно предизвикателство през пазарите през тази година“, допълва специалистът.

Шанхайският индекс се понижи минимално с 0.2%. Индексът отбеляза вчера най-голямото си повишение от два месеца насам, след като централната банка на страната подсигури с ликвидни средства финансовата система.

Хонконгският индекс, следящ представянето на китайски компании, се понижи с 1.9%, а индексът Hang Seng Index загуби 1.4% от стойността си.

Южнокорейският Kospi се понижи с 1.2%, а австралийският S&P/ASX 200 загуби 1.1% от стойността си. Понижение регистрира и японският Topix, понижил се с 0.9%.

Компаниите от азиатския регион се търгуват при съотношение 13.2 пъти прогнозираната печалба, при 15.6 за индексът S&P 500 и 14.1 за европейския Stoxx Europe 600 Index.

Загуби претърпяха и фючърсите на Standard & Poor’s 500 Index. Те загубиха 0.3% от стойността си днес.

Златото поевтиня до двуседмичен минимум, вследствие на продължаващите очаквания за ограничаване на стимулите от страна на Фед за щатската икономика. Спот цената на златото се понижи с 0.4% до 1 231 долара за унция.

С 0.4% поевтиня и среброто до 19.72 долара за унция, с което загубата му за последните два дни възлезе на 2.6%.