Инвеститорът Карл Айкан вчера отново разкритикува Apple Inc и пусна съобщение в Tiwtter, че е купил акции на компанията за още 500 млн. долара само през последните две седмици, с което увеличава инвестицията си в производителя на iPhone до над 3 млрд. долара.

Милиардерът, които вече нееднократно призовава Apple да връща повече кеш на акционерите, заяви пред CNBC, че възнамерява да купи още акции в определен момент, като това според него е "едно от най-логичните неща на всичи времена."

Айкан съобщи в Twitter, че компанията прави "много лоша услуга" на акционерите, като не увеличава програмата си за обратно изкупуване на акции.

Книжата на най-голямата технологична компания в света вчера поскъпнаха с 0.44% до 551.51 долара за брой, след като преди това цената им бе нараснала с 1.5%.

Вижте още: Какво би могла да си купи Apple със своите 146 млрд. долара кеш

Айкан нееднократно е казвал, че не е против управлението на Apple, но и че няма да се откаже от инвестицията си.

Вчера той обеща да публикува обширно писмо до няколко дни, в което ще изложи аргументите си пред акционерите. Той също така е заявил, че ще продължи да набира подкрепа от други акционери за предложението си за обратното изкупуване.

"Това, което ме притеснява, е, че 150 млрд. долар кеш просто си седят така и с тях не се прави нищо, вместо да се използват за голямо обратно изкупуване на акции. Това е безобразие" е заявил Айкан пред CNBC.

"Що се отнася до мен, аз дори предпочитам от компанията да продължават да не правят нищо. Възнамерявам да купя още акции", казва той.

Айкан в момента вероятно притежава по-малко от 1% от Apple, но в последните месеци отчита сериозна доходност.

Цената на акциите на Apple е скочила със 17%, откакто Айкан обяви на 13 август за първи път, че има значителен дял в компанията. Инвестираните още 500 млн. долара означават, че той е купил приблизително още 900 000 акции при настоящите цени.