Европейската комисия изработи план, в който се предвиждат стимули за развитие на всички сектори в енергетиката - включително проучването и добива на шистов газ. Единственото ограничение, предвидено от комисията, е за централите, работещи с въглища с цел намаляване на парниковите газове с 40%.

Проектът изисква държавите-членки да намалят до 2030 г. емисиите си на парникови газове с 40 на сто в сравнение с нивата от 1990 г. Въпреки това, като победа за индустриалните групи и страни като Великобритания, целите за 2030 г. не включват задължително увеличаване на количеството енергия, което се генерира от възобновяеми източници, предаде БТА.

Европейската комисия предлага 27 на сто от енергията да е от възобновяеми източници до 2030 г., но заяви, че отделните страни ще решават сами дали и как да я постигнат.

В същото време се дава зелена светилна за проучванията за шистови залежи в целия регион. Като изискването за пълна прозрачност при оценката за екологичните последствия от сондажите има само препоръчителен характер.

"Европа не трябва да казва "не" на шистовия газ". Това послание отправи еврокомисарят по промишлеността и предприемачеството и заместник-председател на Еврокомисията Антонио Таяни заяви:

Важно е да работим върху енергийните цени, както и за шистовия газ, отделно и заедно в Европа, като, разбира се, проучим въздействието му върху околната среда. Нужни са ни нови и модерни идеи по отношение на енергийната политика. Няма как иначе да сме конкурентноспособни. Много хора в Европа са против добива на шистов газ, а трябва да има дебати по въпроса, трябва да бъдем безпристрастни“, каза евромисарят, цитиран от БНР.

Решението идва след поредица от доклади, които сочат, че целите, заложени в енергийната стратегия до 2020 г. подкопават конкурентоспособността на ЕС, като водят до сериозно поскъпване на енергията и пречат на "европейския индустриален ренесанс".