Зимбабве определено не е сред първите страни, които ви идват наум, когато говорим за цифрова революция. В същото време обаче страната може да се окаже първата, която изцяло да премине на виртуална валута.

Идеята е на Стриве Масиява, най-богатият човек в Зимбабве и създател на телекомуникационната компания Econet. Според него технологията EcoCash работи и всеки трети зимбабвиец я използва, за да направи своите плащания. Трансакциите надминават 200 млн. долара месечно.

Чрез интернет сайта на иновативната компания, клиентите имат достъп до своите онлайн сметки и могат да направят каквито искат финансови трансакции. Този успех амбицира бизнесмена да мечтае, че неговата система един ден ще представлява единствената валута на Зимбабве.

„ EcoCash е стратегическият отговор на предизвикателствата на страната“, твърди Дарлингтон Мандивенга, изпълнителен директор на компанията, запитан от Си Ен Ен.

От 2009 г. Зимбабве се сблъсква с невероятна инфлация, а валутата ѝ е толкова слаба, че плащания се извършват основно в американски долари. Голямо значение има и бартерът, като дъвки и цигари често влизат в ролята на дребни банкноти.

Вижте още: България сред най-тежките случаи на хиперинфлация в историята