Новоназначеният министър на финансите на Зимбабве Патрик Чинамаса обяви, че в обозримо бъдеще страната ще продължи да използва няколко валути като разплащателно средство, като част от мерките за подсигуряване на финансова стабилност.

В момента Зимбабве използва щатския долар, южноафриканският ранд, ботсванската пула и още няколко валути след срива на зимбабвийския долар по време на хиперинфлацията в страната от 2008-2009 г.

Чинамаса бе човекът, който въведе платежния режим с няколко валути по време на краткия му престой на поста финансов министър в първите няколко месеца на 2009 г.

Въпреки че лидерите на управляваща партия и президента Робърт Мугабе нееднократно са се оплаквали от това, че страната няма собствена валута, според анализатори правителството няма да рискува да въведе отново зимбабвийския долар, който не се ползва с доверието на повечето жители на страната.

Икономиката на Зимбабве започна да се стабилизира едва след като бе въведен режима с няколко валути и бе сформирано ново правителство през 2009 г.

Ръстът на икономиката обаче се забавя от 2011 г. насам. Правителството прогнозира, че икономиката ще нарасне едва с 3.4% през тази година.

Мугабе и неговата партия спечелиха категорично изборите на 31 юли, а новият кабинет се концентрира върху възстановяването на икономиката.