Поръчките на дълготрайни стоки в САЩ неочаквано бележат най-големия си спад от пет месеца насам през декември.

Поръчките са намалели с 4.3% през последния месец на миналата година, след като преди това бяха нараснали с 2.6% през ноември.

Предварителните очаквания на икономистите, участвали в проучване на Bloomberg, бяха 1.8% ръст на поръчките през декември. Поръчките на капиталови стоки извън сектора на отбраната също бележат понижение.

Индексните фючърси паднаха след излизането на резултатите, ограничавайки ръста си от по-рано. Контрактът върху S&P 500 отчиташе повишение от 0.1% до 1 777.1 пункта малко след излизането на данните в сравнение с 0.6% повишение преди това.

Ако бъде изключено транспортното оборудване, където търсенето често е волатилно, поръчките намаляват с 1.6%, което е най-голямото понижение от март насам след ръст от 0.1% за ноември.

Поръчките на дълготрайни стоки извън сектора на отбраната и без включени самолети намаляват с 1.3% след 2.6% ръст за ноември.

Доставките на тези стоки, кояти са мярка използвана за ичзисляването на БВП, намаляват с 0.2% през декември след повишение от 2.3% в предходния месец. Продажбите бяха нараснали с 6.5% на годишна основа в предходните три месеца, в сравнение с 2.1% спад в края на третото тримесечие.

Поръчките на пътнически самолети неочаквано са намалели до 17.5% през декември след повишение от 21.1% в предходния месец, въпреки че Boeing Co. (BA) отчете скок в търсенето.

Поръчките на компютри, комуникационно оборудване, автомобили и метали отчитат понижения през миналия месец, според доклада на Министерството на търговията на САЩ.

Най-голямата икономика в света е нараствала с 3.2% на годишна основа през четвъртото тримесечие след ръст от 4.1% в предходните три месеца, според осреднената прогноза на икономистите, участвали в проучване на Bloomberg. Това биха били най-силните шест месеца за икономиката от близо 2 години насам.