Финансовата криза е струвала на щатската икономика между 6 и 14 трлн. долара, а може би и два пъти повече, ако бъдат включени и неопределените разходи около "специалното отношение", което считаните за прекалено големи, за да фалират банки получиха, според доклад на подразделението на Федералния резерв в Далас.

С наближаването на петгодишнината от фалита на Lehman Brothers, който шокира световната икономика, анализът разкрива огромните загуби вследствие на кризата и последвалото спасяване на компании с държавни средства.

Сред по-трайните щети са посочени високото ниво на безработица, както и пропуснатите възможности заради директната помощ на стойност 12.6 трлн. долара, дадена на финансовия сектор.

Общата стойност на загубите възлиза на между 6 и 14 трлн. долара – огромна сума, която се равнява почти колкото на годишния БВП на САЩ.

Ако загубите бъдат разпределени сред обикновените хора, това означава между 50 000 и 120 000 долара за всяко домакинство в САЩ.

Положението обаче може да е и по-лошо, много по-лошо, в зависимост от това колко време ще е необходимо за пълното възстановяване.

"Последиците от кризата са дълготрайни, а наблюденията върху потреблението от 2007 г. насам показват, че загубите от кризата може да са повече от два пъти по-големи от посочената сума между 6 и 14 трлн. долара," се казва в доклада.

Някои от данните, които изнасят от подразделението на Фед в Далас, са стряскащи – изгубени са 8.7 млн. работни места извън селскостопанския сектор; пик на безработицата при 14.7 милиона души и т.н.

Определените за "прекалено големи, за да фалират" финансови компании показаха липса на дисциплина и отговорност в периода преди кризата и до голяма степен се оказаха защитени срещу риска от поемането на прекалено големи рискове, се казва в доклада.

Това специално отношение наруши един основен принцип на американския капитализъм: всички хора и институции имат свободата да успяват и да се провалят въз основа на постигнатите от тях резултати. В известна степен със спасяването на тези компании през 2008–09 г. американският народ бе обложен с нечестен и непрозрачен данък.