Все по-големи стават опасенията на инвестиционната общност, че намаляването на стимулите от щатския федерален резерв ще нарани икономиките от Индия до Турция. Индексът, следящ представянето на развиващите се пазари, загуби 2.7% от стойността си през изминалата седмица, което бе най-голямото му понижение от два месеца насам.

За сравнение, щатският индекс S&P 500 добави 0.5% към стойността си през изминалата седмица.

Доларът поскъпна спрямо повечето от 16-те основни валути след данни, повишили спекулациите за намаляване на стимулите от септември месец.

Очаква се подобни действия от страна на щатския резерв да се отразят изключително негативно на инвестиционната среда в Китай, според представители на китайската централна банка.

„Предвид на огромното влиянеие на паричната политика на САЩ над развиващите се пазари, надяваме се, че във вземането на важни решения щатската централна банка ще вземе предвид не само собствените си нужди, но и как ще се отразят подобни действия на развиващите се пазари“, заяви Шенг Лейюн, говорител на китайската централна банка.

Развиващите се пазари загубиха над 1 трилион долара пазарна капитализация от май насам, според данни на Bloomberg. Това бе месецът, в който Бернанке намекна за началото на ограничаването на стимулите от страна на резерва.

Индексът, следящ представянето на развиващите се пазари - MSCI Emerging Markets Index, загуби 12% от началото на годината, в сравнение с 13% ръст за развиващите се пазари.

Двадесетте най-търгувани валути на развиващи се страни поевтиняха с около 4% през последните три месеца. През изминалата седмица бразилската централна банка обяви интервенция на стойност 60 милиарда долара след обезценка на националната й валута.

Индонезийската централна банка също обяви, че ще увеличи предлагането на чуждестранна валута.

Намесата на централните банки е сериозен симптом, че най-лошото все още може да предстои, според много от пазарните участници.

„Положението може да стане много тежко“, смята Кармен Райнхарт, съавтор на „Този път е различно: Осем века на финансови сътресения“, цитирана от Bloomberg.

Междувременно ръководителят на МВФ предупреди, че финансовите пазари могат да се върнат към ситуацията, при която кризата започна. Затова тя призова за повече „финансови буфери“.

Канадският долар отбеляза най-голямото си понижение от девет седмици заради опасенията за забавяне на икономиката на страната. Доларът поскъпна до близо 1.05 спрямо канадската валута.

Еврото продължава да се търгува близо до ключовото ниво на съпротива при 1.3400, което на този етап успя да да удържи по-нататъшното поскъпване на единната валута.

Златото се търгува на крачка от ключовите 1 400 долара за унция - ниво, което на този етап също ограничава по-нататъшното му поскъпване.