Доларът продължава да губи спрямо еврото преди очакваните днес данни, които могат да покажат смесени резултати по отношение на възстановяването на най-голямата икономика в света, което, от своя страна, ще намали вероятността Федералният резерв да започне да ограничава стимулите за икономиката през тази година.

Еврото запазва ръста си на фона на спекулациите, че данни тази седмица ще покажат, че инфлацията в Европа е нараснала, което ще намали необходимостта от засилване на мерките по облекчаване на паричната политика от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ).

“Ако съдим по последните данни за САЩ, икономиката на страната не изглежда достатъчно силна, за да може Фед да започне да ограничава стимулите през декември,” казва Юджиро Гото, валутен анализатор в Nomura International Plc. “Търговията при долара в момента е рейндж, докато инвеститорите са в изчакване.”

Доларът поевтиня с 0.1% до 1.3590 долара за евро, в сравнение с вчера, когато падна с 0.4%. Доларът се разменяше срещу 101.51 йени, след като вчера поевтиня с 0.4% до 101.28 йени, което бе първото му понижение от четири дни. Еврото пък падна с 0.3% до 137.93 йени.

Министерството на труда на САЩ вероятно ще обяви днес, че молбите за помощи при безработица са нараснали до 330 000 в седмицата до 23 ноември, а Министерството на търговията може да съобщи, че поръчките на дълготрайни стоки са паднали с 2% през октомври, показват проучвания на Bloomberg News сред икономисти.

Днес се очаква окончателната стойност на индекса на потребителското доверие в САЩ на Thomson Reuters и Мичиганския университет. Прогнозите са, че той е на ниво от 73.1 пункта през този месец. За сравнение първоначално обявената стойност бе 72, а стойността за октомври 73.2.

Осреднената прогноза на над 50 анализатори, участвали в проучване на Bloomberg е, че доларът ще падне до 100 йени до края на 2013 г. На 4 октомври прогнозите бяха, че един долар ще се разменя срещу 102 йени в края на годината. Доларът вероятно ще бъде на ниво от 1.34 спрямо еврото до 31 декември, според отделно проучване.

“Някои хора, които купуваха долари вследствие на очакванията, че щатската икономика се възстановява, в момента прибират част от печалбите си,” казва Акира Морога от Aozora Bank Ltd. “Доларът продължава да консолидира в тесен рейндж.”

Щатските пазари са затворени утре заради Деня на благодарността. Потребителските цени в еврозоната вероятно са нараснали с 0.8% през настоящия месец след повишение от 0.7% през октомври, което бе най-малкото от близо четири години, прогнозират икономисти, участвали в проучване на Bloomberg.

Официалните данни се очакват на 29 ноември. В същоя ден се очакват и данни за заетостта, които могат да покажат, че през миналия месец нивото на безработицата в еврозоната остава без промяна на рекордно високите 12.2%.

Възстановяването на еврозоата все още е “слабо, несигурни и нерваномерно,” заяви вчера членът на Управителния съвет на ЕЦБ Йорг Асмусен в Берлин. Той се очаква да говори в Хамбург днес.