Азиатските индекси се понижиха, насочвайки се към най-голямото си понижение от осем месеца насам, след като Фед ограничи стимулите за щатската икономика с нови 10 милиарда долара на месец вчера. Решението на паричния комитет отговори на широките очаквания на пазара. В същото време данни от Китай показаха свиване в сектора на промишлеността.

Индексът, следящ представянето на пазарите в региона, MSCI Asia Pacific Index загуби 1.5% от стойността си до ниво от 134.65 пункта. Показателят се понижи с 4.7% през януари, насочвайки се към най-голямото си месечно понижение от май насам.

„Предвид на очакваното по-нататъшно ограничаване на стимулите от страна на Фед в бъдеще, изглежда, че пазарите на развиващите се страни ще бъдат подложени на низходящ натиск в краткосрочен план“, коментира Матю Шерууд, ръководител чуждестранни пазари в Perpetual Ltd., цитиран от Bloomberg. “Това което виждаме в момента е глобална преоценка на риска“, допълва специалистът.

Японският Тopix се понижи с 2.6%, а Nikkei 225 загуби 2.4% от стойността си и е на път да регистрира най-голямото си месечно понижение от май 2012 година. Йената се търгува при нива от 102.50.

Австралийският S&P/ASX 200 загуби 0.8% от стойността си, а новозеландският NZX 50 Index се понижи с 0.7%.

Индексът, следящ активността в сектора на промишлеността в Китай, се понижи до 49.5 пункта през януари, което бе първото свиване на сектора от шест месеца насам.

От 109-те компании от индекса MSCI Asia Pacific отчели своите резултати от началото на януари, 54% са отчели по-малка от очакванията печалба. Нови 100 компании ще оповестят резултатите си през тази седмица. Компаниите от индекса се търгуват при съотношение цена-прогнозирана печалба от 12.9, на фона на 15.1 за широкия щатски индекс Standard & Poor’s 500 Index и 13.6 за индекса Stoxx Europe 600 Index.

Разочароващи прогнози от водещи щатски компании като Yahoo! Inc. и AT&T съдействаха за понижението на щатските индекси вчера. Книжата на Yahoo загубиха 8.7% от стойността си.