Русенецът Николай Стоянов удари в земята закона, който забранява пушенето в заведения. След консултация с адвокати собственикът на кафене с билярд клуб край Русенския университет разделил помещението от 250 кв. м на две с декоративна ограда.

После прехвърлил нотариално едната част от фирмата на себе си и съпругата си като частни лица. Така в обособената частна собственост всеки клиент може да влиза и да пали цигари, докато в същинското заведение с билярдните маси тютюневият дим не се допуска.

Собственикът е непушач, но започва да си блъска главата как да оцелее в кризата и да привлече повече хора. "И аз не искам да се пуши, но бизнесът не върви", категоричен е Стоянов, цитиран от вестник "Труд".

Той недоумява защо производителите, продавачите и държавата печелят от цигарите, а ресторантьорският бизнес само търпи загуби. С гениалната му идея кафенето сега е пълно и проверяващите инспектори от Регионалната здравна инспекция са безсилни.

Те все пак му съставили акт, макар че Никола Стоянов ги предупредил да не влизат в частен имот. "Актът ще падне веднага в съда, защото тази част от имота не се владее от фирмата и е собственост на физически лица. Все едно да ти дойдат вкъщи и да те глобят, че пушиш в хола", обясниха адвокати.

Засега Стоянов е пионер с идеята си. Останалите ресторантьори се надяват пълната забрана да падне скоро.