Японският Тopix се понижи и регистрира най-голямото си месечно понижение от май 2012 година насам. Поскъпването на йената спрямо останалите основни валути до голяма степен съдейства за спада на индекса днес.

Тopix се понижи с 0.3% до 1 220.64 пункта, като понижението му за седмицата възлезе на 3.5%, а за месеца на 6.3%. Лошите данни от Китай и разпродажбите на валутите на развиващите се страни през последните седмици съдействаха за спада на индекса.

Акциите на индустриалния конгломерат Toshiba загубиха 7.5% от стойността си, след като печалбата на компанията за третото тримесечие се оказа под средните очаквания на анализаторите. На противоположния фронт акциите на Fujitsu поскъпнаха с 13% след по-добрите от очакваните резултати.

Индексът Nikkei 225 загуби 0.6% днес до ниво от 14 914.53 пункта. Йената се повиши с 0.3% спрямо долара до 102.46 йени за долар, като се насочва към най-силното си месечно повишение от април 2012 година насам.

„Трудно е да се каже точно как хаосът от валутите на развиващите се пазари ще се разпростре глобално“, коментира Йошихиха Окамото, анализатор в Mizuho Asset Management Co., цитиран от Bloomberg. “В изявлението на Фед нямаше следи от опасения от случващото се на развиващите се пазари и това притеснява инвеститорите“, допълва още Окамото.

Възможно е Nikkei 225 да се понижи с 40% до ниво от 9 000 пункта до края на годината, като фактори, които биха въздействали за това, са повишаването на данък добавената стойност в страната, както и евентуално забавяне на развиващите се икономики, в съчетание с изненадващо понижение в корпоративните печалби, прогнозират от Myojo Asset Management Co.

Фед потвърди позицията си, че най-вероятно ще запази нивото на лихвите близо до нула, докато нивото на безработицата в страната не се понижи под 6.5%, особено в случай, че нивото на инфлацията се запази под целените в дългосрочен план 2%.

Фючърсите на широкия индекс Standard & Poor’s 500 Index се понижиха с по-малко от 0.1%.