Хиляди туристи атакуваха Банско. Падналият сняг през последните дни стана причина за наплива на комшиите от Македония, Сърбия, Гърция, Румъния и Турция.

Близо 10 000 са гостите на града под Тодорка. В Пирин е пълно със скиори и сноубордисти. "Българските туристи също се увеличават, тъй като има все по-добри условия за ски. Комшиите от Македония, Сърбия и Румъния по традиция пътуват с колите си и не правят предварителни резервации. Пристигнаха, защото падна достатъчно сняг", заяви председателят на Туристическата асоциация в Банско Мариана Спасова.

Освен гостите от почти всички държави на Балканите, в курорта има доста англичани и руснаци. Албанците също са открили Зимната столица на Балканите.

Само три писти все още не са отворени за любителите на белия спорт - на Чалин валог, на Платото и трасе номер 12. Но съвсем скоро ски центърът ще заработи с пълния си капацитет - 17 писти. В Банско условията за туризъм се промениха към много по-добро след снега, който падна през последната седмица, каза кметът на община Банско Георги Икономов.

В момента е ваканцията в Турция и тук е пълно с турски туристи, скоро ще пристигнат и хиляди англичани. "Дано падне повече сняг, за да се наваксат загубите през последния месец", допълни Икономов. Очаква се ръст на гостите в курорта през февруари и март, защото не само в България, но и в Европа нямаше достатъчно сняг.