2 млн. зимни туристи на година в България. Това е целта, към която се стремят държавата, ски курортите и българските туроператори. Сега за година през зимата идват 600 000 зимни туристи, но имаме капацитет за повече.

В последните месеци се забелязва много голям интерес към България за зимна почивка, коментираха експертите по време на международното туристическо изложение ЕМITT в Истанбул.

Със ските идват доста пари, тъй като един скиор харчи доста повече на ден от морски турист.

България е четвърта в Европа по темп на развитие на зимния туризъм. Много обещаващ за нашите курорти и туроператори е именно турският пазар - той е шести сред най-големите генериращи пазари в туризма.

Показват го и данните от последната година - зимните визити от Турция за България са нараснали с над 61%, каза в Истанбул зам.-министърът на икономиката Бранимир Ботев.

В Пампорово тази година са били 6000 турски скиори, в Банско ръстът им е със 150%. Трите ни големи курорта в момента са в сериозна конкуренция за привличане на скиори от Истанбул и другите части на Турция.

Идеята е обаче, освен ски, да доведем съседите с пакети на балнео, спа и уелнес почивки. България се рекламира в Истанбул като мястото с най-близките до тях големи ски зони. А когато стане готова магистралата до Капитан Андреево, от Истанбул до Пампорово ще се идва за три часа, обясни Ботев.

Пампорово, Банско и Боровец изтъкнаха пред турците и факта, че около 30% от пистите им са за начинаещи скиори, особено търсен критерий от турските семейства.

С МВнР е договорено либерализиране на процеса по издаване на турски визи - гостите вече могат да взимат многократни тримесечни визи за активните туристически сезони - зима и лято, каза търговският ни аташе в Истанбул Тошко Томов.

На въпрос за цените на визите той обясни, че те са по изискванията на ЕС.

"Работим усилено, консулствата ни в Бурса, Истанбул, Одрин и посолството в Анкара са отворени за турските туристи", заяви българският посланик в Турция Красимир Тулечки. Освен с големите курорти, съседите бяха запознати със СПА-центрове като Сандански, Велинград, Хисаря, Поморие, Сапарева баня и др., както и по-малки ски дестинации - Чепеларе, Витоша, Ком, Беклемето и др.

Варна бе специално представена в Истанбул като място за почивка, концентриращо древна култура, петзвездни модерни хотели, море, голф на световно ниво и много игрални заведения. Има сериозна идея летище Варна да се превърне в междинен разпределител на полети от Турция за Европа.

Както "24 часа" съобщи, очаква се през април или май турските авиолинии да открият редовни полети Истанбул - Варна 4 пъти седмично.