Отдаваемите площи в съвременни търговски центрове са се увеличили с 18% през 2013 г. с откриването на най-големия търговски център в страната – лайфстал центъра Paradise Center, и първия мол от открит тип в Бургас – Strand.

Paradise Center отвори врати с подписани договори за 80% от площите през март и в края на годината премина здравословното ниво от 95%, което позволява работа на пълен капацитет и обновяване на микса с нови големи наематели.

Вижте още: Новите молове в София месеци преди отварянето им

Освен към столицата, през 2013 г. търговците се ориентираха и към водещите молове в другите големи градове. Силните продажби през летния туристически сезон ги мотивираха да търсят локации в морските градове.

Също през 2013 г. „Панорама мол“ в Плевен стана първият голям търговски проект, рестартиран с обновена концепция. Очаква се той да бъде единственият, който ще отвори врати в първата половина на 2014 г., както и първият извън София и Бургас от 2010 г. насам.

Общите търговски площи в страната ни са в размер на 735 000 кв. м, като в процес на изграждане са още 139 500 кв. м.

До края на настоящата година се очаква отварянето на нови четири търговски центъра, като три от тях ще са в София – София Ринг Мол, Плаза Уест и Мега Мол.

Вижте още: Sofia Ring Mall достигна над 50% ниво на заетост

Sofia Ring Mall достигна над 50% ниво на заетост

Прочети повече на: http://profit.bg/news/Sofia-Ring-Mall-dostigna-nad-50-nivo-na-zaetost/nid-113347.html

София продължава да е лидер по търговски площи, като над 320 000 кв. м от модерните търговски площи са разположени именно в столицата. Това е над два пъти повече от търговските площи във Варна, която се нарежда на второ място с малко под 150 000 кв. м.

Бургас е градът с най-много търговски площи на 1000 души с над 470 кв. м., което определено не е особено здравословен показател. Това е около два пъти повече в сравнение със съотношението в София.

С повече търговски площи на 1000 души население от София се отличават още пет града, освен Бургас – Стара Загора, Варна, Русе, Габрово и Велико Търново, което до голяма степен сочи една от най-големите диспропорции на пазара на модерни търговски площи.

Вижте още: Русе - градът на празните молове

Стара Загора е другия град в страната ни, където нивата на търговските площи на 1000 души са над 400 кв. м.

Нивата на наемите през изминалата година се понижиха с нови 10% в следствие на фактори, като слабо потребителско търсене и новите проекти в процес на изграждане.

В София нивата на наемите в търговските обекти са средно при 21.5 евро за кв. м.