Японският премиер Шинзо Абе бе назован от Централната телеграфна агенция на Корея (ЦТАК) "азиатския Хитлер", предава АФП.

Абе е атакуван в редакторска статия, като е наречен "маниак милитарист". Гневът на Пхенян е продиктуван от изказването на Абе, че японската конституция трябва да бъде изменена до 2020 г.

"Сегашната конституция, приета след Втората световна война, е твърде пацифистична с оглед на нуждите на Япония от самозащита", заяви Абе миналия месец, припомня БГНЕС.

"Не е ли това появата на азиатския Хитлер?", пита по този повод ЦТАК, очевидно проводник на страховете на Пхенян от евентуалната нарастваща военна мощ на Япония.

"Няма разлика между маниака фашист Хитлер, тръгнал на битка срещу комунизма, за да оправдае друга война, и жестокия Абе, който цели конфронтация с КНДР, за да оправдае новите милитаристични амбиции на Япония".

Междувременно, ЦТАК съобщи, че севернокорейският лидер Ким Чен Ун ще бъде издигнат за кандидат за депутат в парламента на КНДР: "Ким Чен Ун бе единодушно издигнат за кандидат-депутат във Върховното народно събрание на КНДР, което отразява единодушното желание и абсолютната вяра на народа в него".

По мнението на южнокорейски политически анализатори, победата в изборите ще позволи на Ким Чен Ун да укрепи допълнително властта си.

Изборите за Върховно народно събрание в КНДР ще се проведат на 9 март, отбелязва РИА Новости. Депутатите в севернокорейския парламент са 687, като срокът на пълномощията им е 5 години.

Последните избори бяха проведени през март 2009 г. Съгласно официалните данни, избирателната активност е била 99.98%. Председател на президиума на Върховното народно събрание от 1998 г. е 85-годишният Ким Ен Нам.