Пет нови тапи очакват шофьорите в София през март. Тогава започват основните ремонти на булевардите "Цариградско шосе", "Ботевградско шосе", "Никола Мушанов" и "Овча купел".

Още в края на февруари тръгват подготвителните работи и изграждането на двуетажното кръстовище при Лъвов мост.

От общината уверяват, че нито един от булевардите няма да бъде затварян изцяло, но ще има стесняване на движението. Затваряне се планира само при Лъвов мост, като движението ще бъде спряно първо по северната лента на бул. "Сливница".

В 5-те обекта общината ще инвестира над 46 млн. лв. Осигурено е и финансиране за разширението на булевардите "Т. Каблешков" и "Опълченска". Строителството ще започне след приключване на отчуждаването, съобщава в. "24 часа".

"Ремонти ще се правят без спиране на движението, за да има минимални затруднения за трафика. Стремим се да има етапи на обектите, за да осигурим и алтернативни трасета", обясни зам.-кметът по транспорта Любомир Христов.

В списъка за лятото е ремонтът на 2.2 км от бул. "Сливница" - между булевардите "К. Величков" и "П. Дертлиев".В проекта влиза и рехабилитацията на надлеза при "Захарна фабрика", който е строен през 60-те години. Ремонтът ще струва 6 млн. лв. и ще продължи от юли до август.

Вижте още: Как ще изглежда София през 2016 г.

Тогава ще започне и преасфалтирането на ул. "Г. С. Раковски" между бул. "Княз Дондуков" до ул. "Козлодуй". Освен нова пътна настилка там ще се правят бордюри, тротоари, отводняване, джобове за контейнери за смет и достъпна среда. Ремонтът е за 1 млн. лв. и ще продължи до август.

Асфалт вместо павета ще има по бул. "Прага". Ще се ремонтира участъкът от бул. "Ген. Скобелев" до бул. "П. Славейков". Предвиждат се пренареждане на бордюрите, реконструкция на тротоарите, ново осветление и изграждане на отводняване. Ремонтът ще струва 1.5 млн. лв. и ще продължи от август до септември.

Асфалтът ще смени и паветата по улиците "Кумата" и "Нарцис". Там ще се изграждат отводняване и джобове за контейнери за смет, нови бордюри, тротоари и осветление. В обекта влиза и ремонт на моста на р. Драгалевска за 4.5 млн. лв., който ще се прави през лятото.

Тогава започва и реконструкцията на кръстовището при "Руски паметник". Кръговото там ще се разшири и ще стане с три ленти. За целта се планира изместване на релсовия път към бул. "Скобелев".

След допитване до софиянци от 2013 г. настилката ще бъде сменена с асфалт. Проектът включва нови тротоари, водопровод, тръбна мрежа и улични стълбове. Планира се засаждане на 38 дървета и жив плет. Нов кът за отдих ще се оформи между бул. "Македония" и "Скобелев".

Освен новите обекти проблеми с придвижването до края на юли ще има и при Семинарията. Там от 1 март колите ще се движат само по 1 лента в посока заради изграждането на естакада.

Лъвов мост - на 3 нива

Лъвов мост ще стане транспортен възел на 3 нивa. На ниво терен ще има кръгово движение и велотрасе. Около Лъвов мост ще се направят два нови дъгообразни моста, които ще оформят кръга.

По стария мост ще се запази само трамвайното движение. Кръговото ще е с 2 ленти. Отдолу ще минават 2 транспортни подлеза по бул. "Сливница" с по 2 платна. Планирана е и реставрация на Лъвов мост.

Обектът е за 22.2 млн. лв. Строителството трябва да стартира този месец и да продължи 8 месеца. В първия етап северното платно на бул. "Сливница" ще е затворено, а южното ще е двупосочно. После - обратното.

Сменят настилката по бул. "Цариградско шосе"

Рехабилитацията на бул. "Цариградско шосе" от бул. "Г. М. Димитров" до бул. "Ал. Малинов" тръгва през март. В нея влиза цялостно саниране на надлезите при "4-и километър" и "Ал. Малинов". Работите включват фрезоване, преасфалтиране, ремонт на дефектите по пътната основа и запълване на пукнатините.

Ще се правят нови бордюри и тротоари. Уличното осветление ще бъде подменено с енергоспестяващо. Ще се правят нови улични шахти и капаци.

В проекта влиза и ремонт на окачените тавани, облицовките, настилките, стъпалата и парапетите на подлезите при Орлов мост и Окръжна болница, като за последния е предвидено и изграждане на 3 асансьора.

Ремонтът ще се прави на етапи. Ще има ограничения на движението, но булевардът няма да се затваря изцяло. Стойността на обекта е 10,5 млн. лв. Работите ще продължат до края на лятото.

Оправят и пет моста с "Ботевградско шосе"

През март ще започне ремонтът на бул. "Ботевградско шосе" от ул. "Летоструй" до околовръстния път.

Участъкът е дълъг 10.5 км. Освен нов асфалт в проекта влиза пълен ремонт на 5-те моста и 5-те подлеза.

Ремонтът ще се извършва на етапи с ограничаване на движението, но без да се затваря изцяло булевардът. Той ще струва 9.6 млн. лв. и ще продължи до края на юли.

Нови тротоари по бул. "Мушанов" и "Овча купел"

След месец ще започнат и ремонтите на бул. "Н. Мушанов" между бул. "Възкресение" и ул. "Житница" и на бул. "Овча купел" от ул. "Житница" до бул. "Цар Борис III".Двата участъка са с дупки, кръпки и деформации на пътната настилка, а тротоарите са разбити. Първият е с дължина 1600 м, а вторият - 1500 м.

Работите, които ще продължат до юни, включват подмяна на пътната настилка, замяна на паветата с асфалт, ремонт на отводняването, изграждане на нови тротоари и бордюри, подмяна на уличното осветление и изграждане на джобове за контейнери за смет.

При дейностите ще се спазят изискванията за достъпна среда. Ремонтът ще струва 3.1 млн. лв., като не се предвижда затваряне на участъците, а само ограничаване на движението.