Някои природни чудеса са световно известни. За други обаче хората почти не са чували. Вижте 14 от тях:

Deadvlei, Намибия

С глинената почва, наподобяваща напукан тиган, бодливите дървета и огромните дюни, Deadvlei съчетава апокалиптичните картини с невероятна природна енергия.

Името му означава „мъртво блато“. Намира се в Namib-Naukluft Park. Смята се, че районът е заобиколен от най-големите пясъчни дюни в света, които достигат 400 м.

Great Blue Hole, Белиз

Около 400 м широка и 145 м дълбока, Great Blue Hole наднича от Карибско море като гигантско око. Днес това е едно от най-необичайните места за гмуркане в света.

Пасажи от риба, огромни костенурки и рифови акули редовно правят компания на леководолазите. Мястото вече е доста популярно сред туристите, след като стана част от световното наследство на ЮНЕСКО.

Erg Chebbi, Мароко

Хипнотизиращите пясъчни дюни се намират в близост до малкото селце Мерзуга в Мароко. Те се простират на 22 км и са любима дестинация за приключенски настроените туристи.

Разходка по билото на 150-метровата дюна, вечеря край лагерния огън и закуска под магическите лъчи на изгрева са невероятните изживявания, които мястото предлага.

Вижте: Пет български природни чудеса

Lake Tekapo, Нова Зеландия

Между Крайстчърч и Куинсланд, в подножието на Южните Алпи, се намира езеро с неземен нюанс на синьото, обградено от цветето лупина, което покрива бреговете му с дебел килим от бяло, розово и лилаво.

Въпреки че има няколко хотела в южния край на езерото, районът все още е девствен, самотен и изумително красив.

Zhangjiajie National Forest Park, Китай

Намира се в северната част на провинция Хунан. Карстови планини, високи 3000 м, крият богатството на дерета, проломи, басейни и водопади между техните стройни пясъчни структури.

Светът се запозна с красотата на мястото, след като една от планините беше снимачна площадка за филма „Аватар“ и дори беше прекръстена от Southern Sky Column на Avatar Hallelujah Mountain.

Nā Pali Coast State Park, Хаваи

Няма нужда хавайските острови да бъдат представяни – те са известни на всички ни със своята изключителна красота. Na Pali Coast State Park в северозападната част на остров Кауай обаче заслужава специално внимание.

Обграден от огромни скални образувания и недостъпен за превозни средства, паркът е рай за туристите с неговите пътеки, прокарани в непосредствена близост до ръба на скалите. За да посетите мястото, се изискват специални разрешителни за туризъм и къмпинг.

Perito Moreno Glacier, Аржентина

Патагония често се споменава сред най-магическите места в света. Извисяващият се 70 метра над нивото на водата Perito Moreno Glacier предоставя спираща дъха ледена гледка.

Това е най-големият запас от сладка вода на планетата. Ледникът се намира в Los Glaciares National Park, който се състои от 355 подобни на него ледени планини.

Derweze gas crater, Туркменистан

Горящата пещера, наречена "Вратата към Ада" от местните жители, е природно чудо, станало известно на света благодарение на съвсем малко помощ от човека.

Когато съветските геолози сондирали района в търсене на природен газ през 1971 г., земята под съоръжението се срутила, оставяйки огромна празнина, изпълнена с горими газове.

Когато сондьорите решили да ги изгорят превантивно, никой не очаквал, че този огън ще се превърне в един вечен пламък, който гори и днес.

Blue Lagoon, Исландия

"Енергия за живот чрез силите на природата" – това е мотото на уебсайта за Blue Lagoon. Най-популярната геотермална спа в Исландия не само стимулира тялото с димящи води и силициева кал, но и успокоява душата с гледка към невероятния пейзаж.

Дъното и стените на лагуната са покрити с 60 хил. парчета лава, което я превръща в уникално и единствено по рода си място в света.

Fly Geyser, САЩ

Това извънземно изглеждащо възвишение не е напълно естествено явление, а по-скоро се е получило в резултат на човешка намеса. В началото на 20 век земната повърхност в района е пробита при тестове, като никой не прогнозира, че горещата вода няма да остане затворена за дълго.

Няколко десетилетия по-късно тя бликва на повърхността, оставяйки след себе си разтворени минерали. Те се натрупват с течение на времето и формират странно творение, което все още се разширява.

Champagne Pool, Нова Зеландия

Някои казват, че това е най-завладяващата атракция на Нова Зеландия. Други пък твърдят, че е може би най-очарователното място на Земята.

Така очакванията на туристите за Champagne Pool са наистина високи. Но шансовете това многоцветно езерце с бълбукащи газове да ви накара да онемеете също са добри.

Това са 20 от най-прекрасните места, защитени от ЮНЕСКО

Chocolate Hills, Филипини

Шоколад и туризъм - две големи удоволствия на едно място. Това са над 1200 еднакви по форма хълмове, високи между 30 и 50 м.

През активния сезон те са покрити с трева, която се превръща в шоколадово кафява покривка в края на сухия сезон. Не сте фен на какаото? Някои сравняват хълмовете с женски гърди, а има и няколко други възможни асоциации.

Lagoona Colorada, Боливия

Няма начин да не погледнете към това място с розови очила. Стотици птици розово фламинго живеят в червеникавите, сини, бели и жълти води на Laguna Colorada.

Водата тук мени цвета си в резултат от пигментацията на някои водорасли и серните утайки в района, което се превръща в незабравима гледка.

Blyde River Canyon, Южна Африка

Дългото 33 км ждрело се смята за третия по големина каньон в света и определено обира лаврите за разнообразен и достъпен пейзаж.

Добрата туристическа инфраструктура в региона прави буйните хълмове, острите завои и огромните речни дупки изненадващо приятелска и приветлива територия за туристите.