Доларът запази ръста си спрямо йената преди очакваните днес данни, които според прогнозите могат да покажат, че ръстът на заетостта в САЩ се е ускорил през миналия месец в сравнение с декември. Новината подсилва спекулациите, че Федералният резерв ще сложи край на програмата за изкупуване на активи през тази година.

Индексът на Deutsche Bank, следящ очакванията на трейдърите за бъдещата волатилност на валутните пазари, отбеляза спад в четвърти пореден ден. От Goldman Sachs Group Inc. обявиха, че двойката долар/йена ще продължи да се търгува в рейндж. Еврото запази вчерашното си поскъпване, което бе най-голямото от две седмици насам, след като Европейската централна банка (ЕЦБ) се въздържа от въвеждането на мерки за стимулиране на икономиката.

Доларът се търгуваше на ниво от 102.07 спрямо йената малко по-рано днес, след като поскъпна с 0.7% до 102.11 йени вчера. Японската валута остана почти без промяна спрямо еврото на ниво от 138.72. Еврото се търгуваше срещу 1.3589 долара, след като поскъпна с 0.4% - най-много от 23 януари, до 1.3590.

Очакваните днес данни от Министерството на труда вероятно ще покажат, че щатската икономика е създала 180 000 нови работни места през януари, според осреднената прогноза на икономистите, участвали в проучване на Bloomberg News. За сравнение заетостта нарасна със 74 000 през декември, което бе най-малкият ръст от януари 2011 г. насам. Нивото на безработицата се очаква да остане 6.7%, което е най-ниското от 2008 г. насам.

Молбите за помощи при безработица в САЩ са намалели с 20 000 до 331 000 през миналата седмица, стана ясно вчера. Предварителните очаквания на икономистите бяха за спад до 335 000.

Индексът на Deutsche Bank, следящ волатилността на валутните пазари, се понижи с 21 базисни пункта до 7.92%. Индексът, който е базиран на тримесечните опции за двете основни валутни двойки, пада с 50 базисни пункта от 31 януари насам и е на път да запише първото си седмично понижение от месец.

Доларът поевтинява спрямо 15 от 16-те най-търгувани валути. Йената остава почти без промяна спрямо долара, докато еврото е поскъпнало с 0.8%.

След края на срещата на ЕЦБ вчера президентът на финансовата институция Марио Драги заяви, че банката може да предприеме мерки за борба с ниската инфлация още през следващия месец, когато ще има повече данни за състоянието на европейската икономика.

Южнокорейският вон поскъпна с 0.4% спрямо долара до 1 075.31 и е на път да запише повишение от 0.5% за седмицата. Повечето от 24-те валути от развиващите се пазари, следени от Bloomberg, поскъпват през тази седмица като лидер е полската злота с повишение от 2.5%, следвана от унгарския форинт.