Доларът поскъпна в трети пореден ден спрямо йената, което беше най-дългата му печеливша серия през този месец, на фона на спекулациите, че икономическото възстановяване е достатъчно стабилно, за да може икономиката да издържи ограничаването на паричните стимули от страна на Федералния резерв.

Днес се очакват данните за броя на първоначалните молби за помощи при безработица в САЩ, които според прогнозите ще отбележат понижение. Данните от Австралия показаха, че работодателите неочаквано са съкратили работни места, което обезцени австралийския долар до най-ниското му ниво от август 2010 г. спрямо долара и до осемгодишен минимум спрямо новозеландския долар.

Доларът поскъпна с 0.2% до 104.73 йени по-рано днес, след като в предходните два дни бе нараснал с 1.5%. Доларът се обезцени с 0.1% до 1.3622 спрямо еврото. Европейската валута нарасна с 0.3% до 142.60 йени.

Първоначалните молби за помощи при безработица в САЩ вероятно са паднали до 328 000 за седмицата до 11 януари, показват очакванията на икономисти, участвали в проучване на Bloomberg. Това би бил най-малкият им брой от ноември насам.

В своята Бежова книга вчера Фед обяви, че икономическият ръст през декември е бил подсилен от разходите на потребителите около празниците, от подобряващото се състояние на пазара на труда и от стабилното производство.

Президентът на подразделението на Федералния резерв в Атланта Денис Локхарт обяви вчера, че очаква инфлацията, която е била “прекалено малка", да се ускори в посока 2-процентния таргет на Фед. Председателят на Фед Бен Бернанке се очаква да говори днес.

Изгледите за подобряване на състоянието на щатската икономика са убедили Nomura Securities Co. да завиши прогнозата си за долар/йена от 110 на 114.

Управителят на централната банка на Япония Харухико Курода е заявил днес, че банката ще продължи с количественото улесняване, докато инфлацията не се стабилизира, а програмата за стимулиране на икономиката не даде желания резултат.

Броят на заетите в Австралия е намалял с 22 600 през миналия месец. Предварителните очаквания на икономистите бяха за ръст на заетостта с 10 000. Безработицата остава на ниво от 5.8%, което е най-високото от четири години.

Австралийският долар поевтиня с 1.2% до 88.13 щатски цента, след като преди това докосна нивото от 87.96, което бе най-слабото от август 2010 г. Австралийският долар падна до 1.0589 новозеландски долара, след като се търгуваше на най-ниското си ниво от декември 2005 г. от 1.0576.