Азиатските индекси се повишиха и са на път да прекъснат шестседмичното си понижение. Спадът в първоначалните молби за помощи за безработица в САЩ и добрите резултати, изнасяни от компаниите, съдействаха за ръста.

Акциите на Honda Motor Co., която реализира половината от приходите си в Северна Америка, поскъпнаха с 2.9%, а тези на Sony Corp. се повишиха с 4.1%, след плановете за преструктуриране, обявени от компанията.

Индексът MSCI Asia Pacific Index се повиши с 1.4% до 133.32 пункта.

„Фундаментът все още изглежда добър и световната икономика се очаква да нарасне по-бързо през тази година в сравнение с миналата“, коментира Стивън Халмарик, ръководител инвестиции в Colonial First State Global Asset Management, цитиран от Bloomberg.

Японският Topix се повиши с 2.3%, след като йената се понижи с 0.7% спрямо долара вчера. Австралийският S&P/ASX 200 добави 0.7% към стойността си, след като централната банка на страната повиши прогнозите си за икономически ръст и инфлация. С 0.7% се повиши и новозеландският NZX 50.

Индексът MSCI Asia-Pacific се понижи с 4.6% през януари, регистрирайки най-лошия старт на годината от 2009 г. насам заради политиката на Фед за ограничаване на стимулите за щатската икономика и опасенията за забавяне на китайската икономика.

От началото на годината от световните борси е била заличена пазарна капитализация в размер на около 2.3 трилиона долара към вчерашна дата.

След ръста вчера за щатските пазари, днес фючърсите на индекса Standard & Poor’s 500 са на положителна територия с 0.4%. Показателят нарасна с 1.2% вчера, което бе най-голямото му повишение от 18 декември насам.

По-нататъшна яснота за посоката на пазарите ще се внесе днес след данните за заетостта и безработицата в САЩ. Средните очаквания са за разкрити 180 000 работни места през изминалия месец след 74 000 през декември.