Жадни ли сте? Вместо да посягате към соковете и газираните напитки с високо съдържание на празни калории и нездравословни съставки, потопете езика си в нещо по-здравословно. Изберете си от следващите девет напитки:

Вода

Това е най-здравословната напитка, защото ни поддържа живи. Водата е нужда за всички процеси, които протичат в тялото ни, тя е основен компонент на кръвта.

Ако пиете по 8 чаши вода на ден, гарантирате оптимално добра работа на организма си. Трябва да увеличите дозата, ако прекалявате с кафето и алкохола или навън е прекалено горещо.

Сок от нар

Изследванията показват, че рубиненият нектар е пълен с антиоксиданти, които се борят с възпаленията, сърдечно-съдовите заболявания и някои видове рак. Трябва ви само една чаша на ден.

Сок от... салата

Изпийте една салата. Сериозно. Има много ползи от прясно изцедените зеленчуци, като моркови, краставици, целина и тъмните листни зеленчуци (спанак и маруля).

Това е лесен начин да внесем няколко различни вида зеленчуци, които са богати на витамини и минерали, в диетата си. Ползите от тях са намаляване на възпаленията, очистване на организма, регулиране на червата и дори сваляне на излишните килограми.

Вижте и: Петте най-полезни зеленчука

Кефир (айрян)

Това е ферментирала млечна напитка, водеща началото си от Монголия и Тибет и е много популярна в Русия и бившите съветски републики. У нас еквивалентът й е айрянът.

Напитката е богата на калций, магнезий и витамин B12. Тя осигурява здравословна доза пробиотици, които спомагат за поддържане на добрите бактерии в червата и стимулират имунната система.

Чай от джиджифил

Всички знаем, че чаша джинджифилов чай облекчава стомашните болки и помага при гадене. Корените от билката съдържат мощни противовъзпалителни съединения, които могат да облекчат болката при артрит.

Сок от червено цвекло

Наздраве за червеното цвекло. Пурпурният сок понижава кръвното налягане и увеличава издръжливостта на организма. Освен това увеличава притока на кръв към мозъка при възрастните, което може да забави развитието на деменция.

Гроздов сок

Не го бъркайте с виното. Пресният гроздов сок от тъмно грозде защитава сърцето благодарение на антиоксидантите и намалява риска от образуването на кръвни съсиреци, сваля нивото на "лошия" (LDL) холестерол и понижава кръвното налягане.

Вижте и: Най-полезните плодове

Лимонов сок

Той помага на храносмилането и прочиства черния дроб. Този цитрус съдържа големи количества винамин С, който засилва имунитета и пази от някои видове рак.

Млечен шейк (смути)

Това е перфектната закуска, защото млякото и плодовете създават балансирана и питателна напитка. Ето какво да хвърлите в робота:

Ягоди - те са с високо съдържание на антиоксиданти, витамин C и малко калории.
Банани - имат много калий, а също и естествени захари, така че сложете само половинка.
Кисело мляко - богато е на калций и е добър източник на протеини.