Някои от тези сгради изглеждат като невероятни примери на архитектурата на бъдещите векове и дори хилядолетия. Зад всяка от тях стои нечия ексцентрична идея за дом, който не прилича на нищо познато. При това плановете за строителството им често са се променяли, така както се е променяла визията за бъдещето на създателите им:

Къща в Джинеси, Колорадо (архитект Чарлз Дитон, 1963): Тази къща, изобразяваща архитектурата от далечното бъдеще, може да бъде видяна в Sleeper на Уди Алън (1973).

Започната през 1963 г. тя остава недовършена чак до 1999 г., като през това време сменя собственика си два пъти. През 2006 г. предприемач от Денвър плати 2.8 млн. долара, за да се сдобие с имота.

Вижте още: Необикновените имоти, които се появиха на пазара през 2013 г.

Steel House (архитект Робърт Бруно), каньона Рансън, Тексас. Тази къща е построена между 1973 и 1996 г. от 110 тон на стомана.

Замислена като едноетажна постройка, по време на строителството видът ѝ преживява драматични промени. Стени се появяват и изчезват, докато не се получи едно оптимално светло единствено помещение в дома. А ръждивият метал отвън се редува със стъклописи.

Къща Dupli Casa. Проектът е разработен през 2008 г. от архитектите от студио J. Mayer H. Architects, в Лудвигсбург, Германия.

Футуристичната сграда е частна резиденция в красивата долна Некар със закрит басейн ( и предвиден открит басейн, който още не е построен) и градина, която включва вълнообразни пространства за децата и стая за масаж.

Това е къща с криволичещ силует, демонстрация на това как архитектурата може да се адаптира към околната среда и да се възползва от красотата на природата.

Вижте още: 11-те най-необичайни къщи на щатския имотен пазар

Домът O, проект на Соу Фуджимото, Токио, Япония, 2009 г. Тази вила за уикенда била поръчана от клиента с думите „Искам къща, в която да се усеща океана“.

Изискването вдъхновило един от най-талантливите млади архитекти на Япония Соу Фуджимото да създаде пространство с подвижни стени, което да се прелива в околния пейзаж на брега на Тихия океан. Всичко – гостната, терасата, кухнята, трапезарията, спалните, традиционната японска стая, кабинетът и банята могат да се преливат една в друга благодарение на подвижните панели, които ги разделят.

Проектът "Реещи се птици" на Бернардо Родригес, остров Сен Мишел, Азорски острови, Португалия, 2010.

Архитектът на тази уникална къща бе изправен пред предизвикателството да преодолее особеностите на местния, ветровит и дъждовен климат. Затова той създал разнообразни вътрешни дворове и покрити дворове за защита от дъжд.

На втория етаж сажилищните помещения, а над тях е разположена панорамна тераса, която предлага прекрасна гледка на северния бряг на острова.

Вижте още: 10 мултимилионни домове със странни екстри

Къща Himmelhaus, проект на Coop Himmelblau , Венеция, Калифорния.

Тази къща от „отворен“ тип е първият проект на виенското архитектурно студио в САЩ. Къщата е съставена от хиляди парчета, образуващи сложна структура от бетон, стомана и стъкло.

Вътре- безупречна кухня и най-добрите европейски мебели и уреди създават безкомпромисен стандарт за елегантност.


Жилищна сграда в израелския град Ашдод. Проектът е разработен дизайн студио Zahavi Architects, 2012, за семейство с дете тийнеджър.

Фасадата на сградата е геометрична, с меки линии, които създават предразполагащо лоби в предната част на къщата. Концепцията на дизайнерите бил да привлекат колкото могат повече светлина в дома през целия ден.

Заобиколена от други сгради , къщата е създадена със зелена градина и външен басейн, които компенсират липсата на гледка.

Вижте още: Къщи от боклуци

Прозрачна вила на остров Норд Бевеланд, Холандия. Проект на Paul de Ruiter Architects, 2013.

Половината от този дом се намира в остъклена кутия, плаваща над водата, а другата половина е потопена под водите на езерото.

Архитектите бяха помолени да проектират дом, който ще осигури комфортна среда през цялата година, като същевременно минимизира своето потребление на енергия и въздействие върху околната среда

.Къщата разполага с дневна, кухня, 3 спални, санитарни помещения и мултифункционално пространство, а под водата се помещава гараж, складово помещение, санитарен възел и офис.

Бонус: планинският хотел Monte Rosa се намира на надморска височина от 2883 метра, върху ледник в близост до курорта Цермат (Швейцария). За да се реализира проектът на Bearth & Deplazes Architekten от 2009 г., строителните материали са транспортирани с хеликоптер до Цермат на 3000 курса.

Сградата с форма на кристал е построена върху неръждаема стоманена основа - изцяло от дърво вътре, а екстериорът е покрит със сребриста алуминиева обвивка. Високотехнологичната, екологична града предстои да се превърне в изследователска станция за студентите от ETH Цюрих.

Вижте още: 8 хотела, направени от странни материали