Азиатските индекси се понижиха, след като регистрираха шестдневен ръст, или най-дългото повишение през тази година.

Индексът MSCI Asia Pacific Index загуби 0.6% от стойността си до 135.64 пункта. Показателят се повиши с 4.8% от петмесечното си дъно на 4 февруари до вчера.

Щатският Standard & Poor’s 500 се понижи с 0.1% вчера, като най-големият световен производител на потребителски продукти - Procter & Gamble Co занижи прогнозираната си печалба, а оценката на акциите на Amazon бе понижена.

„Слабото представяне, което виждаме през януари и февруари, трябваше да бъде очаквано“, според Марк Матюс, анализатор в Julius Baer, цитиран от Bloomberg TV. “Пазарите не могат да се движат само нагоре“, допълва още специалистът.

Японският Topix се понижи с 0.8%, а южнокорейският Kospi се движеше разнопосочно без ясна посока. Тайванският и хонконгският индекс загубиха 0.4% от стойността си. Шанхайският индекс се понижи с 0.3%.

Австралийският S&P/ASX 200 загуби 0.1% от стойността си, след като по-рано през деня се повишаваше с 0.4%. Нивото на безработицата се е повишила до 6%, което бе най-високото й ниво от десетилетие насам.

„Изглежда, че повишението е на път да спре“, според Еван Лукас, пазарен стратег в IG Ltd., цитиран от Bloomberg. “Трябва да следим печалбите на компаниите особено в Япония. До момента резултатите на компаниите са добри, но не са фантастични“.

Акциите от индекса MSCI Asia Pacific Index се търгуват при съотношение от 12.8, спрямо 15.4 за широкия S&P 500 и 14.2 за Stoxx Europe 600 Index.