Българският министър на външните работиКристиан Вигенин и колегите му от още 11 страни-членки на ЕС изпратиха съвместно писмо до комисаря по здравеопазването Тонио Борч с призив Европейската комисия да преразгледа проекта си на решение за разрешаване на отглеждането на територията на ЕС на генномодифицирана царевица, съобщиха от МВнР.

В писмото се припомня резултатът от дискусията по този въпрос на заседанието на Съвета "Общи въпроси" на 11 февруари, когато 19 държави-членки са се обявили против разрешаването на отглеждането на генномодифицирана царевица на територията на ЕС.

Убедени сме, че Комисията не може да пренебрегне правните, политическите и научните притеснения, изразени от толкова много държави членки. Негативна е и позицията на Европейския парламент, се подчертава в писмото до комисаря по здравеопазването.

Сред подписалите писмото са министрите на външните работи и на европейските въпроси на Австрия, България, Италия, Кипър, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Полша, Словения, Франция, Унгария.