Азиатските индекси се повишиха, като индексът, следящ представянето в региона, е на път да запише осмото си повишение за последните девет дни. Данните за ръста на новите кредити в Китай до нов рекорд през януари повишиха оптимизма, че ръстът във втората най-голяма икономика набира скорост.

Индексът MSCI Asia Pacific добави 0.7% към стойността си до ниво от 136.32 пункта, като две компании се повишиха срещу всяка, отбелязала спад. Показателят регистрира ръст от 1.6% през миналата седмица след по-добри данни за търговията в Китай и изказването на Джанет Йелън за състоянието на щатската икономика.

„Налице е оптимизъм на пазара“, коментира Дезмън Чуа, анализатор в CMC Markets, цитиран от Bloomberg. “Рекордният кредитен ръст в Китай би следвало да неутрализира опасенията на пазара относно ръста на световната икономика. Инвеститорите също така очакват допълнителни стимули от страна на японската централна банка, предвид на опитите на правителството да неутрализират негативния ефект от повишаването на ДДС в страната от април“, допълва специалистът.

Индексът MSCI Asia Pacific се повиши, след като загуби 5.6% през януари, което бе най-лошия му старт от 2009 година насам, вследствие на опасенията, че Фед ще продължи с ограниченията на стимулите и китайската икономика се забавя сериозно.

Южнокорейският Kospi добави 0.2% към стойността си, а австралийският S&P/ASX 200 се повиши с 0.5%.

Японският Topix добави 0.4% към стойността си, след като по-рано през деня се понижаваше с 1%. Данни за страната показаха, че БВП се е повишил с по-малко от очакваното през четвъртото тримесечие на годината, което увеличи опасенията за развитието на икономиката на страната.

Брутният вътрешен продукт на Япония се е повишил с 1% на годишна база, на фона на средните очаквания за ръст от 2.8% през тримесечието. Йената поскъпна с 0.2% спрямо долара след оповестяването на данни.

„На този етап оставаме внимателни“, коментира Ангус Глюске, фонд мениджър в White Funds Management в Сидни. „Ралито, което видяхме през миналата седмица, бе много силно и подобно повишение понякога може да носи проблеми след себе си“, допълва специалистът.

Индексът Standard & Poor’s 500 добави 0.5% на 14 февруари, след като по-добрите от очакваното резултати от водещи щатски компании неутрализираха по-слабите от очакванията данни за пазара на труда. Днес щатският пазар е затворен заради празник.