Министерството на икономиката ще следи дадените на концесия находища с безпилотни самолети. Това обяви заместник-министърът на икономиката Анна Янева, цитирана от в. "Труд". „След като заснеме находището, се създава цифров модел, на базата на който впоследствие може да се изчисляват обемите на подземните богатства, които са иззети, обясни Янева.

Миналата седмица стана ясно, че концесионери лъжат за добитите количества суровини и излизат извън границите на районите си.

Методът е бърз, обхваща цялото находище, много е точен и не може да се манипулира. Ограничението му е, че се използва само при находища, в които се добива суровина по открит способ.

Сполед Янева поставената цел е проверките да не бъдат изолиран случай, а същият метод да се приложи за голяма част от находищата. „Това може да стане за една година. Трябва да се съобразим със сроковете на отчитане, които имат самите концесионери, за да можем да направим сравнение с данните от проверките, добави тя.

Методът е приложим само при определени метеорологични условия, като самото заснемане не отнема много време. Изчисленията и анализът след това са тези, за които са нужни повече усилия.