Йената поевтиня спрямо всички останали основни валути, след като Централната банка на Япония увеличи размера на програмите си за кредитиране и обяви, че ще продължи с облекчаването на паричната политика, за да постигне заложения таргет за инфлацията.

Йената падна с над 0.5% спрямо долара и еврото, след като от банката обявиха, че продължават с увеличаването на паричната база и че банките ще могат да получават два пъти повече средства при ниски лихви съгласно нова програма. Доларът остана почти без промяна спрямо еврото преди очакваните данни, които според прогнозите могат да покажат, че производството в района на Ню Йорк се е забавило. Австралийският долар поскъпна, след като протоколът от последната среща на централната банка на Австралия даде индикации, че финансовата институция няма да променя лихвата.

Йената поевтиня с 0.6% до 102.57 йени за долар. Японската валута изгуби 0.7% спрямо еврото до 140.68. Доларът остана почти без промяна на ниво от 1.3712 спрямо еврото, след понижение от 0.8% в предходните три дни.

Азиатско-тихоокеанският индекс MSCI Asia Pacific Index нарасна с 0.8%.

Официалните данни вчера показаха, че БВП на Япония е нараснал с 1% на годишна основа, което е по-малко от очакваното от икономистите. Това породи спекулации за облекчаване на паричната политика в следващите месеци, на фона на въвеждането на увеличение на ДДС от април.

Йената вероятно ще поевтинее до 110 йени за долар до края на годината, според осреднените прогнози на икономистите, участвали в проучване на Bloomberg. Това би било най-слабото й ниво от август 2008 г. насам. В отделно проучване анализатори очакват, че еврото ще падне до 1.28 долара за същия период.

Индексът за Федералния резерв за общото икономическото състояние на Ню Йорк вероятно отчита понижение през този месец, след като през януари нарасна до най-високото си ниво от май 2012 г., сочат прогнозите на анализатори.

Фед ще публикува утре протокола от последната си среща през януари. От Централната банка на САЩ обявиха през декември, че ще започнат да ограничават стимулите за икономиката, като намаляват количеството на изкупуваните всеки месец държавни облигации с 10 млрд. долара. Миналия месец бе взето решение за намаляване на стимулите с още 10 млрд. долара до 65 млрд. долара месечно.

В Австралия протоколът от последната среща на централната банка показа, че са забелязани индикации, че рекордно ниските лихви и по-евтиния австралийски долар подпомагат икономическия растеж. “Ако икономиката се развие както се очаква, най-разумният курс на политика би бил запазване на лихвите” според протокола.

Австралийският долар поскъпна с 0.2% до 90.49 щатски цента, след като преди това докосна нивото от 90.81, което бе най-високото от 13 януари насам.