Опасенията за имотен балон в най-голямата европейска икономика нарастват, след като централната банка на Германия (Бундесбанк) предупреди, че цените на жилищата са скочили в 125 града в страната.

От банката обявиха, че чуждите инвестиции и международното търсене в комбинация с ниските лихви по кредитите, които улесняват финансирането на покупката на дом, са довели до скок в търсенето на жилищни имоти.

Градските имоти в момента са надценени с 10-20%, казват от банката, добавяйки, че в "големите градове цените на жилищните имоти се отклоняват с около 25% от реалните им стойности." Цените на апартаментите са нараснали с 9% в седемте най-големи германски градове, съобщава CNBC.

През октомври миналата година от финансовата институция вече предупредиха за големи скокове в цените на жилищните имоти. Сега обаче банката отправя по- сериозното си предупреждение.

"Цените на жилищните имоти са нараснали по-бързо, отколкото икономическите и демографските фундаменти предполагат", заявяват от Бундесбанк.

На фона на рекордно ниските лихви на Европейската централна банка от германската финансова институция се опасяват, че лесният достъп до финансиране и разходите биха могли да покачат цените до стоките и услугите от бита до опасни нива.

От Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) предупредиха Германия, че трябва да приеме по-високата инфлация или големи части от еврозоната може изпаднат в дефлация, което от своя страна може да изложи еврото на риск.