Азиатските индекси се понижиха, водени от пониженията в цените на металите и поскъпването на йената. Индексът, следящ представянето в региона - MSCI Asia Pacific Index, загуби 0.3% от стойността си, докато фючърсите на Euro Stoxx 50 се понижиха с 0.3%.

Понижението бе поведено от китайските индекси, които се понижиха с над 2% след новината за ограничаване на кредитната активност от страна на водещи търговски банки.

„Ограничаването на кредитите в Китай определено е негативен фактор в краткосрочен план“, според Джордж Бубурас, портфолио мениджър в Equity Trustees Ltd., цитиран от Bloomberg.

“Ако властите се опитват да подсигурят по-добро качество на кредитите за следващия цикъл, това е нещо положително за световния ръст“, допълва още специалистът.

Широкият китайски индекс CSI 300 Index се понижи с 2.2%, като осем от десет индустрии регистрираха спадове.

Близо две бяха понижаващите се акции срещу всяка отбелязала ръст в индекса MSCI Asia Pacific Index. Показателят е загубил 3.4% от началото на годината заради опасенията на инвеститорите за забавяне на световния ръст и перспективите за по-нататъшно ограничаване на стимулите от Фед.

„Цените на имотите в Китай са при високо ниво и могат да навлязат в период на корекция“, според Уей Уей, анализатор в West China Securities Co., цитиран от Bloomberg. „Предвид на силната обвързаност между ръста на китайската икономика и цените на имотите, може да се очаква и икономиката на Китай да загуби от темпа си на растеж“, смята Уей.

Китайската валута поевтиня с 0.04% до 6.0941 в Шанхай, след като загуби 0.4% през изминалата седмица.

Фючърсите на медта поевтиняха с 1% по време на търговията им в Лондон вследствие на тревогите, свързани с Китай. Златото с незабавна доставка продължи триседмичното си повишение - резултат от засиленото търсене на „сигурни активи“ от страна на инвеститорите. Цената на златото се повиши до 1 328 долара за унция.

Природният газ поскъпна с 5.6%, след като хеджфондовете засилиха бичите си залози върху суровината.