Строителите на небостъргача „Кингдъм тауър“ ( Kingdom Tower) в Саудитска Арабия пристъпиха към тестовете за строителството. Небостъргачът, който е планирано да бъде изграден на 32 км от Джеда, Саудитска Арабия, се очаква да стане визуален център на новия делови район на страната, в който е планирано да се заселят и обезпечат с офис площи 80 000 души.

Първоначално се съобщаваше, че височината на небостъргача ще бъде 1 миля (1.6 км), но с времето, след анализ на почвите на строителната площадка, амбициозните планове бяха преразгледани: сега строителите говорят за височина на постройката от 1 км (по-точно 999.7 м без антената). Тази височина е напълно достатъчна, за да стане сградата най-високата на планетата (настоящият рекордьор „Бурж Халифа“ в Дубай е висока 828 м).

Архитектурният план на „Кингдъм тауър“ принадлежи на Ейдриан Смит, а инициатор на проекта е саудитският принц Ал Уалид бин Талал, припомня Saudi Gazette. През тази седмица консултантската компания Advanced Construction Technology Services ще пристъпи към тестовете.

Специалистите ще направят анализ на материалите, необходими за строителството на еднокилометровия небостъргач. Според изчисленията на инженерите за кулата ще са необходими над половин милион кубически метра бетон и 80 хил. тона стомана.

Фундаментът на сградата ще бъде на дълбочина повече от 200 м и за него ще бъде използван бетон със специален състав и метал, който не корозира от солени подпочвени води.

Най-сложният проблем, който остава да решат инженерите, ще остане изливането на бетон на толкова голяма височина. До момента в света не е извършвана такава строителна дейност.

При изграждането на“Бурж Халифа“ с изливането на бетона се занимаваше екип от инженери наSamsung, които използваха високотехнологични бетон-помпи, разработени от немската компания Putzmeister. Поради горещия климат на Дубай изливането на бетона на височина се извършваше през нощта. Сега инженерите проверяват изкачването на бетона до височина от 1км.

Не по-малко амбициозна задача за строителството на „Кингдъм Тауър“ ще бъде и инсталирането на асансьори. Заявено бе, че небостъргачът ще разполага с 59 асансьора, които ще се движат със скотосу 10 м/сек. Това обаче е само план, към който световната преса се отнася доста скептично, наричайки го „нереалистичен“.

Вижте още: Най-високите сгради в строеж в момента