Украйна се нуждае от финансова помощ в размер на 35 милиарда долара до 2015 г., пише "Ведомости", позовавайки се на изказване на временно изпълняващия длъжността финансов министър Юрий Колобов.

Колобов обяви, че Киев ще предложи на своите партньори да се съберат на "донорска конференция". На нея са поканени САЩ, Европейският съюз и други страни, а също така Международният валутен фонд и останалите международни финансови организации, съобщава БГНЕС. Русия в изявлението на Колобов не се споменава, пише изданието. Парите на кредиторите трябва да отидат за модернизирането на икономиката, реформи и "осъществяването на споразумението за асоцииране с ЕС", обещава Колобов

Той съобщи също така, че в течение на две седмици Украйна може да получи кредити от САЩ и даже Полша. Говорител на полското правителство не коментира новината. Но външният министър на бившата комунистическа държава Радослав Шикорски заяви, че сериозна икономическа помощ ще стане достъпна, след като украинските власти се договорят за това с МВФ. Представител на Европейската комисия заяви, че ЕС изучава различните форми за отпускането на помощ, но главното условие са икономическите реформи.

За момента е възможна само краткосрочна помощ с отпускането на малки суми, признаха пред Ройтерс европейски чиновници. Условието за американска и европейска подкрепа ще бъда споразумението с МВФ, а затова е необходимо в страната да бъде съставено работещо правителство.

През тази година Киев трябва да погаси държавен дълг в размер на 6,5 милиарда долара, изчисли икономистът за развиващите се пазари в Capital Economics Нил Ширинг.

"Добавете към това над 15 милиарда долара дефицит по текущата сметка и ще получите, че в течение на близката година Украйна ще се нуждае от помощ в размер на около 20 милиарда долара", каза той. Международните резерви на страната през януари се съкратиха до 17,8 милиарда долара срещу 20,4 милиарда в края на декември. Без външно финансиране в края на годината те могат да се сринат до 10 милиарда долара, предупреждават анализаторите на Barclays.

Иначе ще възникне риск от фалит и принудително преструктуриране, добавят те. Според оценките на икономиста от Morgan Stanley Алина Слюсарчук, външният дълг на Украйна, заедно с този на частния сектор, възлиза на около 137 милиарда долара, от тях 35 милиарда са краткосрочен, включително 23 милиарда търговски кредити.