Въоръжени мъже превзеха сградите на регионалния парламент и на правителството в украинската автономна република Крим, предадоха световните агенции. Неизвестната групировка все още не е предявила искания, но издигна руския флаг.

RT уточнява, че около 30 мъже са стреляли по вратите на парламента, нахлули са и са неутрализирали охраната без насилие и без пострадали. Те са били в пълно бойно снаряжение, но без каквито и да било отличителни знаци.

Според ИТАР-ТАСС сградите са под контрола на отряди за самоотбрана на местното рускоезично население, съобщи bTV.

Силите на реда са разположени в непосредствена близост до Министерския съвет, а униформени служители блокират достъпа на граждани до сградата, съобщава Интерфакс-Украйна, позовавайки се на пресслужбата на кримския парламент.

След като контролираният от опозицията парламент на Украйна назначи за временен президент своя говорител, източната и южната част на страната обявиха, че не приемат властта за легитимна. Напрежението избухна в сблъсъци в сряда, при които имаше ранени.

Очаква се по-късно днес украинският парламент да гласува новото правителство, след като бе постигнато съгласие лидерът на парламентарната фракция на Баткившчина Арсений Яценюк да стане временен премиер.