Над 30 милиона лева са щетите от установените данъчни измами. Това каза на пресконференция Николай Найденов, заместник апелативен прокурор на АСП, цитиран от Фокус.

„Префактуриране, създаване на различни търговски дружества от определени лица, които, създавайки съответния документален поток, но поради липса на реалност на сделка, а само документално претендират за възстановяване и за пълен данъчен кредит по отношение на финансовия резултат, който за съответния данъчен период е извършвала или не е стопанска дейност. Касае се или за иреалност на сделки или пък сделки - "кухи", които съществуват само на документ и в следствие , на което се претендира за пълен данъчен кредит, този резултат се минимизира", заяви Найденов.

Той обясни, че е едногодишен период са били извършвани престъпленията от сега - назад. Преди тази година са били открити фактури за 54 млн. лв. "Няма да спрем да разследваме, за да обхванем цялата им дейност", поясни още Найденов. По думите му фирмите, извършвали данъчни измами, нямат общо с политически лица.
От задържаните по случая общо 27 лица остават задържани в момента 11 лица.

Председателят на ДАНС Владимир Писанчев обясни, че са били намерени тонове документи, предстои да се разясняват още неща по случая.