Apple Inc е генерирала над 1 млрд. долара от продажби на своя кабелен set-top box бокс през 2013 г. и инвестира сериозно в следващото си поколение продукти, заяви главният изпълнителен директор на компанията Тим Кук по време на годишното събрание на акционерите.

"Работим по някои неща, които са продължение на други неща, които можете да видите както и на такива, които не можете да видите," заяви Кук, засягайки темата за увеличените с 32% разходи за развойна дейност през миналата година.

В отговор на въпрос за иновациите Кук заяви, че от Apple предпочитат да не обсъждат нови продукти, за да не се издават пред конкуренцията.

"Виждате, че крадат нещата ни отляво, отдясно и от отвсякъде," каза Кук.

Акциите на Apple вчера поевтиняха с 0.27% до 526.24 долара за брой.

Кабелният set-top box на Apple, който се продава за 99 долара и стриймва съдържание от Netflix и други видео източници, е генерирал 1 млрд. долара продажби през последната година, според него. "Вече е малко по-трудно това да се нарича хоби," каза Кук.

Кук се заяде с Google, заявявайки, че потребителите на мобилната операционна система Android използват по-стари версии, което представлява заплаха за сигурността. Според него 89% от потребителите на устройства с операционната система на Apple iOS имат последната версия на софтуера.

Кук обяви, че в рамките на 60 дни компанията ще информира как ще използва огромните си средства, които възлизат на близо 160 млрд. долара в края на 2013 г.

Apple изкупи обратно свои акции за 14 млрд. долара в двуседмичен период по-рано тази година под натиска на милиардер Карл Айкан.

Според някои анализатори Apple може в крайна сметка да бръкне в касата си и да извади пари за голямо придобиване. Засега компанията избягва големи придобивания като тези, които осъществиха конкуренти като Google и Facebook Inc.

Кук обяви, че Apple е придобила 23 компании в последните 16 месеца и продължава да следи за интересни компании в технологичния сектор.

Apple не участва в състезанието за придобиване на най-много компании или харчене на най-много пари, но това "не означава, че не можем да придобием голяма компания утре следобед," каза Кук.

Той също така предупреди акционерите да не се концентрират прекалено много върху краткосрочните печалби.

"Ако купувате акции на Apple за седмица, или два месеца, бих ви посъветвал да не инвестирате в Apple," заяви Кук.

"Ние сме тук в дългосрочен план."