Островите Диомед се намират в средата на Беринговия проток, между континенталната част на Аляска и Сибир.

Въпреки че двата острова са само на 3.8 км разстояние един от друг, те са разделени от международната граница между Русия и Съединените щати.

Големият Диомед е собственост на Русия, а Малкият Диомед – на САЩ. И понеже между двата острова се намира не само държавна граница, но и линията на смята на датата, на големия остров времето е с 23 часа по-напред от това на малкия. Затова двете скалисти парчета земя се наричат още остров Утре и остров Вчера.

И двата острова изглеждат плоски като плато, със стръмни брегове и много изолирани от бурното море и продължителните мъгли, които се стелят в района.

Големият Диомед е вляво, а Малкият - вдясно

През зимата парчета лед често задръстват протока между Големия и Малкия Диомед и се превръщат в нещо като мост между двете държави. По него обаче никой не може да премине.

Вижте още: Науру – най-малката островна държава

Островите първоначално са били обитавани от ескимосите. Първият европеец стъпва на тях през 1648 г., а след осемдесет години те са преоткрити от датския мореплавател Витус Беринг.

Това се случва на 16 август 1728 г. - в деня, в който Руската православна църква почита паметта на Св. мъченик Диомед, от където идва и името на двете късчета земя.

Когато Съединените щати купуват Аляска от Русия през 1867 г., сделката включва Малкия Диомед. Новата граница е прокарана между двата острови и Големият остава в Русия.

Селището Иналик на западното крайбрежие на малкия остров

На малкия остров днес живеят 75 души, които разполагат с църква и училище. Те се издържат с лов на риба и раци, китове, моржове, тюлени и полярни мечки. Веднъж годишно им доставят храна и предмети от първа необходимост от континента.

На големия остров е разположена руска военна база. На него няма постоянно население, като е обитаван само от войниците и служителите в метеорологичната станция.