Бившият ръководител на Федералната резервна система (Фед) Бен Бернанке спечели 250 хил. долара за 40-минутна лекция на икономическа конференция в столицата на ОАЕ Абу Даби. Както съобщават местните медии, на поста на ръководител на Фед през 2013 г. Бернанке спечели 199 700 долара.

Темата на изказването на Бернанке в Абу Даби беше реакцията на Фед на финансовата криза през 2007-2009 г. и последствията от нея за световната икономика. По-детайлни размишления за кризата Бернанке планира да изложи в бъдещата си книга, припомня ИТАР–ТАСС.

Икономическата конференция бе организирана от Националната банка на Абу Даби, а поканите за нея се разпространяваха на цени от 2000 долара. Друг участник в конференцията бе бившият финансов министър на САЩ Лорънс Съмърс.

„Бернанке, ако щете, е „дълготраен продукт“ - заяви пред репортери един от участниците. Той обясни, че бившият шеф на Федералния резерв на САЩ в продължение на много години е заемал висши длъжности в различни американски икономически структури и натрупаните от него знания са „безценни“.

Бернанкев продължение на няколко години е председател на Икономическия консултативен съвет на президента на САЩ, а от 1 февруари 2006-а оглавява ръководството на Фед, напускайки този пост едва през февруари тази година. През 2009 г. той бе избран за мъж на годината от списание Time.