С 56 гласа „за“ Сенатът на САЩ одобри номинацията на 67-годишната Джанет Йелън за наследник на Бен Бернанке на поста председател на Управлението за федерален резерв (УФР), съобщиха световните агенции, цитирани от БТА.26 гласуваха "против", което бе очаквано, отбелязва ИТАР-ТАСС и БТА.

Йелън е първата жена начело на централната банка на най-голямата световна икономика в 100-годишната й история. Тя ще заеме поста на 1 февруари, наследявайки Бен Бернанке, който ръководи институцията от 2006 година.

Кандидатурата на Йелън бе предложена през ноември миналата година от президента Барак Обама, който при обявяването на решението си посочи, че за него то "е сред най-важните в икономически план".

Обама определи финансистката като висококвалифициран експерт, който "разбира отлично, как работят пазарите и икономиката не само на теория, но и в реалността". Като дясна ръка на Бернанке Йелън подкрепи решението на УФР от декември да започне да изтегля програмата за подпомагане на американската икономика.

Джанет Йелън е заместник-председател на УФР от 2010 година. Тя е родена през 1946 година в Бруклин, Ню Йорк, в семейството на Ана Блументал и Джулиъс Йелън.

През 1967 г. завършва университета "Браун" със степен бакалвър по икономика, а през 1971 г. получава докторска степен в Йейлския университет. Омъжена е за известния американски икономист Джордж Акерлоф, професор в Калифорнийския университет и носител на Нобеловата награда за икономика за 2001 година.

Основна задача на Йелън ще бъде да контролира излизането от безпрецедентната либерална парична политика, като в същото време да се гарантира, че икономическото възстановяване не е изложено на риск, отбелязва ДПА.

Четете още: Най-влиятелните жени в политиката