Европейският съюз (ЕС) публикува официален списък с лицата, които ще бъдат наказани заради украинската криза. В документа фигурират 18 имена.

Сред тях са бившият украински президент Виктор Янукович, бившият министър-председател Микола Азаров, бившият ръководител на Министерството на вътрешните работи и на Министерството на правосъдието Виталий Захарченко, бившият началник на службата за сигурност Александър Якименко.

Записани са още имената на бившия ръководител на администрацията на президента Андрей Клюев и неговия брат Сергей, бившия заместник ръководител на администрацията на президента Андрей Портнов, бившия министър на правосъдието Елена Лукаш, бившия зам.-министър на вътрешните работи Виктор Ратушняк.

В списъка фитурират и бизнесменът Сергей Курченко, бившият министър на образованието и науката Дмитрий Табачник, бившият министър на здравеопазването Раиса Богатирева, бившият съветник на Янукович Игор Калинин, както и синовете на Янукович – Алксандър и Виктор.

Санкциите срещу тези лица са одобрени от Съвета на ЕС вчера, като предварително бяха съгласувани с външните министри на страните от ЕС на 3 март, съобщи БГНЕС. Санкциите влизат в сила днес и ще бъдат валидни в следващите 12 месеца.

Санкциите включват замразяване на всички публични средства, принадлежащи или такива под контрола на изброените лица.