Най-удивителният орган в нашето тяло управлява действията, мислите и чувствата ни. Учените все още не са разбрали изцяло как функционира човешкият мозък. Вижте 13 невероятни факта за него:

Тежестта на мозъка ни намалява с възрастта. Ако при мъж на средна възраст този орган тежи средно 1420 гр, то при старец неговото тегло е средно 1380 гр.

Мозъкът расте най-бързо при децата – между втората и 11-ата година.

В човешкия мозък има между 14 и 100 милиарда нервни клетки.

Молитвите са полезни и спасяват от болести. Доказано е, че докато човек се моли, неговото дишане се забавя, а с това се понижават и вълновите колебания в мозъка, което помага на оздравяването.

67% от състава на мозъка е мастна тъкан. Това е миелинът, който обгръща като защитна обвивка всеки неврон. Затова е важно да консумираме повече полезни мазнини, които се съдържат в рибата, зехтина, авокадотото, ядките.

Дневно през главата ни минават около 70 хиляди мисли.

Вижте още: Как вашият мозък ви лъже?

Клетките на човешкия мозък могат да поберат 5 пъти повече информация, отколкото съдържа Енциклопедия Британика. Смята се, че техният капацитет е между 3 и 1000 терабайта, а този на националния архив на Великобритания – 70 терабайта.

Мозъкът се нуждае от 20% от кислорода, който постъпва в тялото ни. Шест минути без приток на кислород убиват мозъка.

Човешкият мозък не разполага с рецептори за болка. Така че най-вероятно няма да усетите нищо, дори ако бъде прободен с нож. Което не означава, че преминаването през черепа няма да е болезнено.

Мозъкът на Айнщайн е тежал 1 230 гр. След смъртта му е бил разделен на 240 парчета между различни известни патолози.

В будно състояние мозъкът генерира толкова енергия, колкото да захрани крушка от 23 вата.

Мозъкът на жените се свива през бременността и възстановява размера си шест месеца след раждането.

В мозъка има 160 950 километра кръвоносни съдове.