Премиерът на Малайзия Наджиб Разак призова днес за спокойствие и търпение в издирването на изчезналия самолет на "Malaysia airlines" с 239 души на борда, предаде ДПА. Той призова малайзийците да подкрепят правителството и да се молят за някаква информация, която да доведе до скорошно откриване на самолета.

Междувременно стана ясно, че японското правителство ще изпрати за участие в издирването на изчезналия Boeing-777-200 на компанията "Малейжа еърланйнс" два военнотранспортни самолета Ц-130 и два самолета за борба с подводници П-3Ц, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на японското министерство на отбраната.

Решението за изпращането на самолетите е взето днес от министъра на отбраната на Япония Ицунори Онодера, като се съобщава, че самолетите могат да излетят към района на издирване още днес.

Вчера генералният секретар на японския кабинет Исихиде Суга съобщи, че молба за такава помощ е постъпила от правителството на Малайзия, отбелязва ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Китайските военновъздушни сили ще добавят още два самолета в издирването на изчезналия пътнически самолет на "Malaysia airlines", съобщи днес председателят на Гражданска въздухоплавателна администрация на Китай Ли Цзясян, цитиран от Ройтерс.

Ли допълни, че дейностите по издирване и спасяване ще се разширят, като обхванат и райони на сушата.

Виетнам ограничава дейностите в своите териториални води за издирване на изчезналия самолет, съобщи виетнамски заместник транспортен министър, също цитиран от Ройтерс. Той каза, че е поискал информация от малайзийските власти във връзка със съобщенията, че самолетът е променил курса си след последния известен контакт с него в събота, но все още не е получил отговор.

По-рано командващият малайзийските военновъздушни сили отрече да е правил изказвания, че малайзийските военни са засекли самолета за последно на запад от неговия курс над Малакския проток, отбелязва Ройтерс.