Азиатските индекси заличиха повишенията си от по-рано през деня, след по-лоши от очакваните данни от Китай. В страната бе отчетено забавяне на ръста на индустриалното производство, продажбите на дребно и дългосрочните инвестиции. Златото поскъпна, а йената се повиши за четвърти пореден ден.

Индексът MSCI Asia Pacific Index се повиши с 0.2%, след като по-рано през деня растеше с 0.6% и най-голямата си загуба от 4 февруари, отбелязана вчера.

Фючърсите на щатските индекси се повишиха, добавяйки 0.3% към стойността си.

Валутите на развиващите се страни от Южна Корея до Малайзия поскъпнаха спрямо долара, като австралийската валута бе сред най-добре представящите се с повишение от 0.7%.

Индустриалното производство се повиши с 8.6% през януари спрямо февруари, което бе под средните очаквания на анализаторите за 9.5%.

„Пазарите са много волатилни покрай Китай“, коментира Питър Ешо, анализатор в Invast Securities Co., цитиран от Bloomberg. “Индустриалното производство и продажбите на дребно излязоха относително слаби, но не чак толкова лоши, колкото биха могли да бъдат“, допълва специалистът.

Шанхайският основен индекс приключи с повишение от 0.8%, след като по-рано през деня растеше с 1.6%.

Понижения отбелязаха водещите японски индекси Topix и Nikkei 225.

Петролът се търгува близо до най-ниските си стойности за последния месец. Фючърсите на суровия петрол с доставка през април добавиха 19 цента до 98.18 долара за барел по време на азиатската си търговия.

Вчера петролът загуби 2% от стойността си до ниво от 97.99 долара за барел, което бе най-ниската му стойност от 6 февруари насам.